Miluju daleké výhledy a borovicové lesy, říká o krajině Sedlčanska herec Marian Roden

11. červen 2021

Marian Roden se narodil v Českých Budějovicích. Jeho životní směřování předurčila tradice herecké rodiny, ze které pochází. On ani jeho bratr Karel tak nemohli jinak. Herecká profese ho pak na nějaký čas přivedla do Prahy. Protože má ale rád přírodu a klid, rozhodl se nakonec usadit na Sedlčansku, na půli cesty mezi Budějovicemi a Prahou.

Když studoval na konzervatoři, měl malý podkrovní byt na pražském Břevnově. „Pak jsem se měl vracet zpátky do Českých Budějovic, ale dostal jsem nabídku z Městských divadel pražských, do divadla Rokoko, a tak jsem si řekl, že v té Praze ještě chvíli zůstanu,“ usmívá se Marian Roden.

Nakonec si ale uvědomil, že by rád bydlel na venkově. Jeho domovem se tak stala malá vesnička na Sedlčansku. „Ona to snad ani není vesnice, je to spíš osada. Má jenom 35 stálých obyvatel a 16 domů. Ale je tam opravdu klid, což je přesně to, co jsem hledal,“ říká herec.

Marian Roden a Pavel Vítek

Jeho dům je obklopený nejen krásnou zahradou, ale také spoustou růží. „Já růže miluju, ale pravdou je, že k nim musí člověk dospět věkem. To se mi stalo, a tak mám všude růžové keře a záhony. Je to moje chlouba.“

Kromě toho má na zahradě také voliéru, ve které chová holuby. „Přes zimu je do ní zavírám kvůli dravcům, ale když na jaře naroste na stromech listí, tak voliéru otevřu a oni si to tam hezky užívají. Mám pávíky a lahore, což jsou jedny z nejhezčích druhů. Krásně mi doplňují zahradu, jak tam tak posedávají na trávníku nebo na střeše,“ pochvaluje si Marian Roden.

Příroda, zámky i skanzen

Místo, kde žije, si vybral i kvůli krásné přírodě. „Já miluju daleké výhledy a borovicové lesy a Sedlčansko poskytuje.“ Líbí se mu i to, že je v kraji hodně zámků a zámečků. „Jsou tam třeba barokní zámeček v Radíči nebo Červený Hrádek u Sedlčan. Oba jsou otevřené pro veřejnost. Léta byl otevřený i nádherný hrad a zámek Vysoký Chlumec, když patřil Lobkowiczům. Stojí na nádherném místě na skále. Dnes ho vlastní německá rodina, takže je zavřený, ale i tak je na něj krásný pohled. Zejména večer, když je osvětlený. To vypadá jako maják,“ popisuje herec.

V podzámčí Vysokého Chlumce je pak prý skanzen, který spadá pod muzeum v Příbrami. „Mělo by tam být 20 až 25 domečků, až to bude dokončené. Zatím je tam postupně přivážejí. Když je někde nějaká budova, která stojí za to a třeba chátrá a je opuštěná, tak ji to muzeum rozebere, převeze a opraví,“ vysvětluje Marian Roden.

Jižní část středních Čech je podle jeho slov krásná i tím, že z jedné strany jsou Brdy a na druhé straně hora Blaník. „A mezi těmito místy je stále co objevovat, obdivovat a poznávat.“

Co je Stezka lesního muže u Sedlčan, kde najdete legendární náves s bránou do JZD z filmu Vesničko má středisková a jaké půvabné jméno má místní rozhledna, to se dozvíte při poslechu přiloženého audiozáznamu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.