Miluju vltavský kaňon, říká herečka Daniela Kolářová, která jím jezdí na chalupu v Novém Kníně

16. duben 2021

Herečka Daniela Kolářová má chalupu v Libčicích, části Nového Knína nedaleko Dobříše. Když ji s manželem před lety kupovali, byla v naprosto dezolátním stavu. Stejně jako okolní zahrada. Herečka na ní od té doby strávila spoustu času a jejímu zvelebování věnovala velké množství energie. Na co během péče o zahradu přišla, svěřila Pavlu Vítkovi v pořadu Tady to znám.

„Když jsme hledali vhodné místo pro trávení víkendů a dovolených, našel manžel s kamarádem dům ve stráni v Libčicích, které jsou součástí Nového Knína u Dobříše. Později jsme se dozvěděli, že se v celé té oblasti těžívalo zlato. Později tam tu těžbu chtěli znovu obnovit, ale to se naštěstí nepovedlo,“ říká Daniela Kolářová.

Na domě byla ale spousta práce a stejně tak i na zahradě. Trvalo přibližně dva roky, než tam bylo možné pohodlně pobývat. „Já jsem se tam potýkala s terénem. Byly tam náletové stromy, ostružiny, tuny plevele. Mnoho let jsem jen vyndávala plevel a tu zahradu zatravňovala,“ vzpomíná herečka. Časem pochopila, že půda je základ všeho. „Ta zem je pozitivní, je to poselství mnoha let paměti a záleží na nás, co s ní uděláme, jak ji připravíme dál.“

Herečka Daniela Kolářová s moderátorem Pavlem Vítkem

Na chalupě v Libčicích trávila s rodinou každou volnu chvíli. Podnikali výlety a chodili se koupat do Vltavy. „A moc mě bavilo chodit s našimi psy do lesa. Ale ty lesy teď dostaly strašnou ránu tím kůrovcem. Navíc, když se tam dřív těžilo dřevo, tak tam jezdili s koňmi. A dneska tam jezdí traktory. Takže já se dnes do toho lesa tak trochu bojím chodit, protože je to strašně smutný pohled,“ vysvětluje Daniela Kolářová.

Dodnes je ale fascinovaná řekou. „Několikrát jsme podnikli výlet, kdy jsme přejeli přes Cholín na sedlčanskou stranu, a tam je takový krásný úsek nad Vltavou, jmenuje se Albertovy skály. Vede tam úžasná stezka, ze které jsou krásně vidět ty meandry Vltavy. Kromě toho tam žijí zvláštní druhy ptáků, kteří patří jenom tam a nikde jinde se nevyskytují, a i dalších chráněných zvířat. A jelikož má ta stezka různá převýšení, tak skladba tamních rostlin místy připomíná Nízké Tatry,“ popisuje herečka jeden z výletů po okolí.

K jejím dalším oblíbeným místům patří Brdy. „Tam jsem objevila něco fascinujícího. Je tam spousta kopců, ten nejdůležitější se jmenuje Tok. A pak jsou tam úchvatná vřesoviště, rostou tam vysoké borůvky a můžete tam vidět doslova obří mraveniště, která vám často sahají až k bradě,“ vypráví nadšeně herečka.

Jak vzpomíná na místa, kde natáčela jednotlivé filmy, například Noc na Karlštejně nebo Na samotě u lesa, a jaké další projekty v současné době chystá, se dozvíte při poslechu celého pořadu.

Spustit audio