Mimořádný koncert: Z Katedrály svatého Víta na Pražském hradě zahraje v neděli Hudba Hradní stráže Česku

4. duben 2020

Hudba Hradní stráže bude v neděli 5. dubna „Hrát Česku“. Mimořádný koncert věnovaný všem obyvatelům České republiky z Katedrály svatého Víta na Pražském hradě začne ve 13 hodin a v přímém přenosu ho uslyšíte i ve vysílání Českého rozhlasu Region a Českého rozhlasu Dvojka. Jako výraz solidarity na něm zazní také italské, francouzské a anglické skladby. Později odpoledne zahrají trubači „do oken“ obyvatelům čtvrtí u Pražského hradu.

O Květné neděli 5. dubna 2020 zahrají členové Hudby Hradní stráže z Pražského hradu občanům České republiky i našim přátelům v zahraničí. Nejprve zazní v přímém přenosu ČRo z katedrály sv. Víta (Václava, Vojtěcha a Panny Marie) vybrané sólové skladby a jedna skladba v doprovodu varhan.

Jako výraz solidarity s našimi přáteli v zahraničí jsou do programu zařazena díla italské, francouzské a anglické hudební kultury. Program je koncipován také s ohledem na velikonoční svátky.

Přímý přenos koncertu Českým rozhlasem bude moderovat Václav Žmolík. Zahrají členové sextetu Hudby Hradní stráže pod vedení npor. Jiřího Krýsla.

Program koncertu:

  1. M. A. Charpentier – Te Deum/ npor. Krýsl Jiří, Josef Kšica
  2. Amazing Grace– nrtm. Zeman Stanislav
  3. Santa Lucia– nrtm. Thuma Zdeněk
  4. Il Silenzio– nrtm. Zeman Stanislav

V odpoledních hodinách zahrají trubači „do oken“ obyvatelům čtvrtí přilehlých k Pražskému hradu (z I. nádvoří směrem na Hradčany, z Matyášova pavilonu směrem na Malou Stranu, z bašty Na Opyši směrem ke Starému městu a z ochozu Letohrádku královny Anny v Královské zahradě směrem do Dejvic).

autor: JMys
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.