Ministerstvo navrhuje 1,5miliardovou pomoc Kladensku

9. leden 2003

Ministerstvo pro místní rozvoj oprášilo návrh Středočeského kraje na pomoc Kladensku postiženému útlumem uhelné těžby. Na středečním jednání vlády předložilo materiál, v němž počítá s 1,5miliardovou pomocí na odstranění následků těžby a revitalizaci průmyslových zón. Vláda však jednání přerušila a o pomoci bude znovu jednat koncem února. Jde především o likvidaci důlních hald a zainvestování průmyslové zóny Tuchlovice. Pracovní uplatnění by tu nalezly řádově stovky propuštěných horníků.

Materiál loni připravil středočeský hejtman Petr Bendl, který ho předložil na jednání Zemanova kabinetu v květnu. Vláda jej ale nakonec neprojednala, když ho označila za nepřipravený. Teprve nový ministr pro místní rozvoj projekt oprášil a dal zpracovat do podoby návrhu vládního usnesení. Návrh počítá s likvidací důlních hald, na níž se má do roku 2006 vynaložit 908 milionů korun. Druhým největším nákladem je investice 304 milionů korun do průmyslové zóny Tuchlovice. Likvidace povrchových staveb dolů pak přijde na 269 milionů korun. U všech likvidačních prací lze využít bývalých horníků, a to s minimálním zaškolením.

Ministr Pavel Němec po středečním jednání vlády řekl, že ve vládě panuje shoda na pomoci kladenskému regionu. Kabinet však zatím nerozhodl, kolik peněz na to uvolní. Na Kladensko by měly prostředky putovat ze dvou hlavních zdrojů. Peníze na likvidaci hald a starých ekologických zátěží má uvolnit Fond národního majetku, prostředky na revitalizaci dolů na průmyslové zóny ministerstvo průmyslu a obchodu. Dotační tituly, z nichž lze čerpat, už přitom existují. Důvodem ukončení těžby uhlí na Kladensku byly zhoršující se podmínky dolování.

Spustit audio