Ministr obrany Tvrdík dal kvůli škrtům v rozpočtu svou funkci k dispozici

29. květen 2003

Ministr obrany Jaroslav Tvrdík odstupuje z funkce. Oznámil to dnes na mimořádné tiskové konferenci. Svou rezignaci předtím předal předsedovi vlády Vladimíru Špidlovi, který ji vzal na vědomí a teprve se bude rozhodovat, zda demisi přijme. Důvodem Tvrdíkova rozhodnutí je nesouhlas se škrty v rozpočtu, kvůli kterým armáda dostane méně peněz, než předpokládal. Prezident Václav Klaus považuje situaci za vážnou a doufá, že jde o uvážený čin, nikoli o gesto. Šéf diplomacie Cyril Svoboda se domnívá, že Tvrdík ve finále ve vládě zůstane.

Ministr obrany nejprve na tiskové konferenci téměř hodinu popisoval situaci v armádě. Teprve pak napjatým novinářům oznámil, že ho dnes v šest hodin ráno přijal premiér Vladimír Špidla, kterému podal demisi.

K tomuto kroku jej prý vedlo to, že po snížení rozpočtu ministerstva obrany bude nutné přehodnotit armádní reformu a on za to musí nést politickou odpovědnost. "Já si rezignací nevynucuji výši obranného rozpočtu pro další léta, já přijímám odpovědnost za to, že nedokončím reformu," prohlásil. Tvrdík zároveň upozornil, že reforma veřejných financí má jeho plnou podporu.

Po třech týdnech jednání s ministerstvem financí byl podle Tvrdíka dosažen kompromis armádního rozpočtu ve výši 2,05 procenta hrubého domácího produktu. Reforma připravovaná lidmi okolo Tvrdíka počítala s penězi ve výši 2,2 procenta HDP. Do roku 2008 nyní armáda dostane o 36,3 miliardy korun méně.

Logo

Jaroslav Tvrdík doslova řekl, že mu vadí nestabilita rámce, v němž pracuje. Podřízeným zadal úkoly na základě čísel, která už nejsou reálná. Vadí mu také zmařené lidské úsilí a finanční zdroje, které byly dosud do reformy vloženy.

Špidla: Nic není rozhodnuto

Premiér Vladimír Špidla se bude teprve rozhodovat, zda rezignaci ministra obrany přijme. Podle slov předsedy vlády ještě není rozhodnuto. Pokud demisi Špidla přijme, musí ji ještě také podepsat prezident Václav Klaus. Ten se svým názorem počká, až se předseda vlády rozhodne. "Tu demisi má na stole pan premiér, pokud vím, zatím ji vzal na vědomí a ostatní je teď na něm," řekl mluvčí Hradu Tomáš Klvaňa.

Špidla trvá na tom, že by se měla reforma armády přizpůsobit reformě veřejných financí. S Tvrdíkem a ministrem financí Sobotkou ale chce premiér ještě hledat v následujících dnech rámec možných řešení situace. "Proběhnou krátké konzultace s ministrem financí, kde se vyjasní přibližně rámec. Ministr obrany má za úkol zpracovat náhradní scénáře a pak ta otázka bude jednoduchá: jseš ho schopen zrealizovat, pokud ne, tak nedá se nic dělat přijde někdo jiný," řekl premiér.

Ministr financí Sobotka trvá na tom, že víc peněz resortu armády dát nemůže."Abychom dokázali stabilizovat rozpočty v České republice do roku 2006 si vyžádá velké úsilí všech členů vlády, každý z nás bude mít velké problémy, aby zrealizoval úspory ve své kapitole. Já se domnívám, že požadavek na úspory v resortu obrany je realistický a že je možné se s ním vyrovnat," stojí za navrhovanými škrty Sobotka.

Prezident považuje situaci za vážnou

Prezidenta republiky Václava Klause o Tvrdíkově demisi telefonicky informoval předseda vlády Vladimír Špidla. "Tento krok ministra obrany považuji za vážnou věc. Předpokládám, že jde o jeho uvážený a promyšlený čin, a nikoliv pouhé gesto. Očekávám, že mi k němu předseda vlády co nejdříve sdělí své stanovisko. Tuto věc je třeba vyřešit co nejdříve, aby se předešlo přetrvávání nejistoty v armádě i na české politické scéně, uvádí se ve stanovisku prezidenta Klause. Podle Ústavy rozhoduje o přijetí demise ministra výhradně prezident.

Ministr nehrozil demisí poprvé

Jaroslav Tvrdík byl v čele ministerstva obrany dva roky. Počátkem května 2001 vystřídal Vladimíra Vetchého. Opozice tehdy kritizovala, že má ministerstvo vést bývalý důstojník, vadilo jí i to, že je nový ministr příliš mladý - do funkce nastupoval ve 32 letech.

Tvrdík si při svém nástupu do čela resortu obrany dal jeden hlavní cíl - provést radikální reformu armády, která by skončila zcela profesionálním vojskem. Podle posledního návrhu měla například základní služba skončit k 31. prosinci 2004.

O demisi mluvil ministr Tvrdík už loni v březnu, kdy sněmovna jednala o způsobu financování přepravy vojenských lékařů a techniky do Afghánistánu. Letos v lednu na sebe ministr Tvrdík strhl pozornost, když prohlásil, že se o něj a jeho rodinu zajímá podsvětí. S odvoláním na informace zpravodajských služeb uvedl, že mu hrozí nebezpečí, pokud se čeští vojáci zúčastní bojových akcí proti režimu Saddáma Husajna.

Tvrdík je šestým ministrem v historii samostatné České republiky. Podle průzkumů patří mezi naše nejoblíbenější politiky.

Vláda i opozice Tvrdíkovo rozhodnutí chápou

Rozhodnutí ministra obrany Jaroslava Tvrdíka rezignovat litují nejen jeho kolegové z vlády, ale i většina poslanců, a to včetně opozice. Členové Špidlova týmu si ale současně myslí, že Tvrdík by si vše měl ještě rozmyslet. "Vnímám určité rozčarování ministra obrany ze záměrů ministra financí, na druhou stranu reforma financí si vyžaduje i bolestná opatření. Nerad bych osobně hodnotil jeho kroky, ale myslím, že prostor pro vyjednávání o rozpočtu ještě existuje," domnívá se ministr průmyslu a obchodu Milan Urban.

S Urbanem souhlasí i vicepremiér Petr Mareš "Byl jsem pro to, aby takové škrty v rozpočtu byly provedeny. Myslím si, že pan kolega Tvrdík je dostatečně zkušený politik, aby dokázal i s těmi prostředky, které v rozpočtu dostane, dotáhnul reformu ozbrojených sil do konce," uvedl.

Podle náčelníka generálního štábu Pavla Štefky je rezignace Jaroslava Tvrdíka pro armádu špatnou zprávou, ale chápe jí. "Připravoval reformu, měl slíbeno i finanční krytí, chodil za vojáky, vysvětloval jim, jakým způsobem bude vše provedeno a v současné době se mu jeho idea zhroutila. Proto se tak rozhodl, než by šel za lidmi a řekl pánové, tak ono to zase všechno bude jinak," hájí Tvrdíkův krok Štefka.

Důvody rezignace ve finanční situaci, která nastala, uznává i stínový ministr obrany za ODS Petr Nečas. "My jsme již dlouho upozorňovali na to, že absolutní a nepřekonatelnou podmínkou uskutečnění hluboké armádní reformy je udržení výše armádních výdajů na hodnotě 2,2 procenta hrubého domácího produktu a jakýkoliv pokles pod tuto hodnotu činí z vojenské reformy pouhou iluzi," řekl Nečas.

Podle místopředsedy sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost, komunisty Václava Franka byl Tvrdík jedním z nejlepších ministrů resortu obrany za poslední léta. "Přestože se některé věci nedaří, tak musím říct upřímně, že řada jeho myšlenek o reformě armády se nám zamlouvala a byla pro nás přijatelná. Já bych dokonce chtěl požádat ministra, aby svůj návrh na abdikaci ještě přehodnotil."

Analytik Ivan Gabal se nedomnívá, že by Tvrdíkova rezignace mohla otřást postavením nynější vlády. Může jí ale politicky uškodit. "Tvrdík musel odvádět poměrně tvrdou politickou práci směrem ke své vlastní straně, protože tam nebyl až takový konsenzus. Nesporně si myslím, že je to oslabení v jedné z oblastí, s kterou tato koalice mohla počítat jako s čímsi velmi dynamickým s prokazatelnými a velmi dobrými výsledky," soudí analytik.

Cyril Svoboda: K odchodu z vlády nedojde

Ministr zahraničí Cyril Svoboda nevidí v tom, že dal Jaroslav Tvrdík k dispozici svou funkci šéfa ministra obrany, žádnou tragédii. Podle Svobody nakonec zřejmě k odchodu Tvrdíka z vlády nedojde. Šéf české diplomacie věří, že se nalezne shoda s premiérem Špidlou a ministrem financí Sobotkou, jak umožnit reformu armády v rámci chystané reformy státních financí.

Svoboda nicméně připustil, že by se takové řešení mohlo stát špatným návodem pro další ministry, jak získat víc peněz pro své resorty. "Já doufám, že nebudou chodit další ministři a říkat: ´Já potřebuji peníze pro zdravotní sestry, takže dávám funkci k dispozici´ - aby neměl pan premiér plnou zásuvku plnou funkcí," řekl Svoboda Radiožurnálu.

autoři: mkp , pet , mri , lew , dka
Spustit audio