Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch: Z mutací mám respekt. Ideální je zůstat v létě v Česku

Jak pandemie ovlivní letní cestování? A je možné přivést víc lidí k očkování proti covidu? I na to se Tomáš Pancíř ptá ministra zdravotnictví z hnutí ANO Adama Vojtěcha.

Bojíte se letní sezony a toho, že by do Česka mohla přinést nové mutace?

Mám z mutací respekt. Je to něco, co nás může ohrozit nejvíc. Pokud jde o proočkovanost, máme dobrou situaci, máme i určitou promořenost. To, co nás může potrápit, je právě mutace, která by byla rezistentní vůči očkování nebo která by třeba měla horší průběh u mladších věkových skupin. Nyní je to ale věštění z křišťálové koule.

Čtěte také

O zpřísnění pravidel pro cestování neuvažujete? 

Riziko je stále stejné, opatření, jak jsou nastavena podle rizika zemí, jsou adekvátní. U zemí, u nichž budeme uznávat covid pas, to není pouze o očkování, ale i o testování nebo prodělání onemocnění. Garance v tomto smyslu existuje. U nejrizikovějších zemí je naopak nutná karanténa a poté opětovné otestování. Je samozřejmě nutné, aby se to opravdu dodržovalo. 

Budete jako ministr zdravotnictví lidem doporučovat, aby jezdili na dovolenou do zahraničí? 

Primárně bych preferoval, aby lidé zůstávali na dovolenou doma. Samozřejmě chápu, že to ne každý preferuje, i proto chceme cestování po Evropě ulehčit. Ideální by bylo zůstávat spíše doma. Je to samozřejmě na každém. Důležité je, aby lidé byli i nadále zodpovědní a vnímali, že riziko nákazy stále existuje. 

Čtěte také

Větší role praktiků

Naočkována stále není řada seniorů. Skupina MeSES doporučuje, abyste se na to jako ministerstvo zaměřili a umožnili třeba očkování starších lidí bez registrace nebo rozesílali individuální pozvánky k očkování. Počítáte s něčím takovým?

Určitě, v tomto směru je to hlavně na praktických lékařích, zítra s nimi mám jednání. Jsou to lékaři prvního kontaktu, kteří znají své pacienty a jsou schopni je oslovit, ať se jdou očkovat. 

Budete tedy po prakticích chtít, aby pacienty aktivně oslovovali?

Ano, chtěl bych, aby k tomu takto přistoupili a snažili se je oslovit a obvolat je. 

Celý rozhovor s Adamem Vojtěchem si můžete poslechnout ze záznamu.

autoři: Tomáš Pancíř , als
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.