Mirek Horáček na dovolenou nejezdí. Ve volném čase natáčí pohádky a vede šermíře do bitev

19. červenec 2023

Vedoucí skupiny historického šermu Páni z Kolína nemá na výlety k moři čas. Miroslav Horáček už třicet let obléká historické kostýmy a vydává se do bitev. Hodně dnů tráví s filmaři, se kterými natáčí důležité scény do pohádek a historických filmů. Volný čas potom tráví ve zbrojinci, kde připravuje další akce.

Tatínek Miroslava Horáčka býval nadšeným ochotníkem v obci Veltruby u Kolína. Jeho syn sice u divadla nezůstal, ale učarovaly mu historické kostýmy a vystoupení šermířů. Už jako dítě rád jezdil na hrady a zámky a po návratu z vojny v roce 1991 se rozhodl založit skupinu historického šermu Páni z Kolína. Od té doby s dalšími nadšenci objíždí setkání šermířů a historické bitvy.

V roce 1995 s přáteli poprvé uspořádal historickou bitvu u Kolína a od té doby pravidelně vymýšlí scénáře a organizuje další bitvy, kde zní bubny, řinčení zbraní i výstřely z pušek. Rád spolupracuje i s kolínskými školami a snaží se dětem ukazovat dějiny zábavnou formou. Nejvíc ho ale baví připravovat další vystoupení a vydávat se tak po stopách naší i světové historie.

Zbrojnice Pánů z Kolína ukrývá kostýmy napoleonských i rakousko-uherských vojáků

Zbrojnice Pánů z Kolína je plná historických kostýmů nejrůznějších stylů. Na policích leží vojenské klobouky, přilby i rytířské rukavice. Skupina se věnuje několika historickým obdobím od gotiky, přes napoleonské války až po začátek 20. století. Toho často využívají čeští i zahraniční filmaři. Na zdech proto visí fotografie z mnoha filmů, kde si členové skupiny zahráli. Nechybí ani fotografie z pohádky režiséra Karla Janáka Jak si nevzít princeznu.

Nadšenci ze skupiny historického šermu Páni z Kolína si zahráli ve více než 30 filmech. Teď přijímají nové členy. Hledají nejen zkušené šermíře, ale také bubeníky, flétnistky a další nadšence, kteří by s nimi vystupovali na historických slavnostech nebo kostýmovaných prohlídkách hradů a zámků. Jedinou podmínkou je týmový duch, všechno ostatní se nový člen rychle naučí.

K 30. výročí skupiny Páni z Kolína napsal Miroslav Horáček knihu Obrazy jedné historie. Při psaní se mohl opřít i o svědectví z kronik, které mapují dění kolem nadšených šermířů. Kolik takových kronik už mají? Poslechněte si v reportáži Báry Kvapilové.

Spustit audio