Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha: Žárlit umí mnoho zvířat, třeba i slepice

13. prosinec 2019

Miroslav Bobek je přírodovědec, manažer, spisovatel a ředitel Zoo Praha. Zvířata ho provázejí celý život. V Českém rozhlase už před dvaceti pěti roky rozjel projekt sledování čápů černých, vybavených speciálními batůžky. Následovala řada dalších projektů, mezi nimi i reality show ze života goril Odhalení.

Gorila Moja

Miroslav Bobek pracoval řadu let také v Českém rozhlase a mimo jiné stál i za vznikem úspěšné reality show Odhalení, která proslavila gorily z pražské zoo. Možná je tak trochu symbolické, že na tento projekt zavzpomínal v rozhovoru s Xaverem v den, kdy slaví patnácté narozeniny slavná Moja. Ta byla prvním gorilím mládětem narozeným v našich zoo a v současné době žije ve Španělsku.

Xavera zajímalo, zda při Odhalení a podobných projektech nevadí Miroslavu Bobkovi, že zasahujeme zvířatům tímto způsobem do soukromí: „Já to chápu, ale zvířata nevědí, že jsou sledována, nemají zpětnou vazbu a je jim to jedno. Během Odhalení jsem si ale velmi intenzivně začal uvědomovat, jak jsou nám gorily blízké, že jsou to vlastně trochu jiní lidé. A jediné, pro mne možné, odůvodnění jejich chovu v zoo je, že jsou to velvyslanci volně žijících goril v přírodě. Situace goril v Africe je opravdu zoufalá a pražská zoo pomáhá jejich záchraně prostřednictvím projektu Toulavý autobus přímo v Kamerunu,“ říká ředitel pražské zoo.

Podle Miroslava Bobka jsou gorily velmi zvídavé a mají celou řadu podobností s lidmi, jenom mluvit samozřejmě neumí. Gorily umí také žárlit: „Uvědomme si, že každá má svoji povahu. Žárlí na sebe, mají obavy například z toho, že jiná samice bude mít větší přízeň u samce. A žárlit umí mnoho zvířat, třeba i slepice. Uvedu vám příklad: kdysi dávno jsem nosil skořápky slepicím a začal na mě žárlit kohout, dokonce mi skočil na hlavu,“ směje se Bobek.

Nejvzácnější zvířata v pražské zoo

Pražská zoo chová více než pět tisíc zvířat v téměř 700 druzích, řada z nich patří mezi nejvzácnější na světě. Pro Miroslava Bobka je tak velmi těžké vybrat ta nej, ale přece jenom dva druhy uvedl: „Při zahájení nové sezóny 28. března 2020 budou veřejnosti v novém pavilonu australské fauny představeni tasmánští čerti neboli ďábli medvědovití.

Ďábel medvědovitý, neboli tasmánský čert

Jedná se o jedno z nejvzácnějších zvířat na světě a jejich získání je možná ještě těžší, než získání pandy. Pražská zoo se stane teprve druhou v Evropě, která bude tato zvířata chovat. Naši čtyři čerti přicestovali přímo z Tasmánie a v současné době jsou v karanténě. V přírodě patří ďábli medvědovití mezi nejohroženější druhy zvířat, a proto bude náš chov velmi důležitý pro jejich záchranu,“ vysvětluje ředitel zoo.

V letošním roce otevřela pražská zoo unikátní Rákosův pavilon, který vás vezme na cestu kolem světa za nejvzácnějšími a nejkrásnějšími papoušky. Mezi nimi je další unikát, téměř takový zvířecí modrý Mauricius a je dokonce také modrý – ara Learův, neboli ara kobaltový. V expozici Brazilská Caatinga, v prostředí červeně zabarvených skal a kaktusů, chová pražská zoo dva páry těchto arů, kteří patří mezi nejvzácnější papoušky na světě. V celé Evropě je můžete vidět pouze ve čtyřech zoo.

Krmení zvířat v zoo

V pražské zoo mohou návštěvníci krmit zvířata pouze v dětské zoo, kde jsou automaty na granule. A do blízkosti zvířat se návštěvníci mohou dostat také prostřednictvím zážitkových programů, kterých zoo nabízí celou řadu. Jiný zážitek nabízí vánoční zoo, která je otevřena i každý sváteční den: „Na Štědrý den vybíráme od návštěvníků dárky v podobě tvrdého pečiva, zeleniny, ořechů a piškotů. Další dny děláme komentovaná krmení, kdy zvířata dostávají právě dárky, které jim lidé nadělili,“ říká Miroslav Bobek.

Bobky od Bobka a Zoopisník

Miroslav Bobek je také spisovatel. Od chvíle, kdy se stal ředitelem Zoo Praha, píše každý týden jeden sloupek, který pojednává o zajímavostech a zvířatech ze zoo i z celého světa. Ty nejlepší vycházejí v knižních souborech, první byly Bobky od Bobka a poslední z nich se jmenuje Zoopisník Miroslava Bobka.

V rozhovoru s Xaverem zaznělo mnoho dalších zajímavostí ze života zvířat v pražské zoo. V záznamu celého rozhovoru uslyšíte například, která zvířata v zoo jsou nejnáročnější na krmení nebo která jsou nejnebezpečnější.

Spustit audio