Miroslav Grusz upekl kuřecí křídla marinovaná ve svatotomášském pivu s bylinkami

Patrik Rozehnal i Naďa Konvalinková se opět přesunuli do Černokosteleckého zájezdního pivovaru, kde si vybudovali mobilní kuchyni. Do ní si tentokrát pozvali šéfkuchaře restaurace Lichfield v Praze na Malé Straně - Miroslava Grusze.

Ten má za sebou zkušenosti z restaurací ve Švýcarsku nebo třeba ve Florencii. Naučil nás kuřecí křídla marinovaná ve svatotomášském pivu s bylinkami.

Během vaření jste se dozvěděli, jaké jídlo miluji florenťané nebo jak se Miroslav dostal na pozici kuchaře v jednom curyšském hotelu. Zjistili jste, za jak dlouho musí mít host jídlo na stole a jak se v hotelu pěstují bylinky. V roli vrchního degustátora se objevil herec a moderátor Vladimír Hron.

Kuřecí stock:
1 kg hovězích kloubových kostí, 1 kg kuřecích křídel, 1 kg kuřecích krků, 50 g řepkového oleje, 150 g mrkve, 150 g bulvového celeru, 150 g kořenové petržele, 150 g cibule, 40 g rajčatového protlaku, 6 l pitné vody

Postup:
Nasekané kosti, křídla a krky upečeme v troubě na 180° C po dobu 45 minut. Mezitím si v hrnci zarestujeme na řepkovém oleji očištěnou a pokrájenou zeleninu v pořadí: mrkev, celer, petržel a naposledy přidáme cibuli, když je zelenina zlatavě hnědá přidáme rajčatový protlak, zarestujeme a zalijeme vodou.

Odpečené kosti, křídla a krky vložíme do hrnce a po zavaření ztlumíme na cca 94° C a sváříme po dobu 8 hodin, v průběhu sváření stahujeme z povrchu tuk. Po svaření přecedíme přes jemný cedník a pasírovací plátno a zachladíme.

Marinovaná kuřecí křídla ve svatotomášském pivu:
16 g kuřecího stocku, 8 g medu, panák tmavého svatotomášského piva, trochu citronové kůry, stroužek česneku, špetka soli a olej na smažení

Postup:
Marinádu na křídla svaříme z piva, medu, citronové kůry, česneku a rozmarýnu. Vychladíme a vložíme očištěná kuřecí křídla, která necháme po dobu 6 hodin marinovat, poté pečeme v troubě na 145 stupňů cca 45 minut.

Reprízováno 14. července 2013.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.