Místní noviny v Mělníku přinesly první informace o tehdejších událostech až 30. listopadu

11. listopad 2019 09:10

Sametová revoluce před třiceti lety přivedla na středočeská náměstí tisíce lidí. Jak listopadové dny prožívali lidé v Mělníku? A co o událostech psal dobový tisk? Informace o dění v Praze se šířily přes známé i poslechem Svobodné Evropy.

Mělník je jen 30 kilometrů od Prahy, informace z Národní třídy se sem ale šířily poměrně pomalu. Přiváželi je převážně místní obyvatelé, kteří dojížděli za prací do Prahy. Mezi ně tenkrát patřil i disident a signatář Charty 77 Heřman Chromý.

Teprve 30. listopadu informovalo Nové Mělnicko o demonstracích a protestech

Měl tehdy noční službu na nádraží v Holešovicích, kam pozdě večer dorazila vyděšená účastnice demonstrace.

Uvěřit tomu, že se daly věci tentokrát skutečně do pohybu, se zdráhal i majitel mělnického antikvariátu Ivan Nekuda. Vydal se proto do Prahy zjistit, co se tam děje.

Týdeník Nové Mělnicko první informace přinesl až 30. listopadu 1989. Informoval mimo jiné o generální stávce a také o tom, že spolu s vysokoškolskými studenty přijeli do Mělníka i pražští umělci Jaromír Hanzlík, Josef Bek a Václav Hybš.

Týdeník Nové Mělnicko přinesl fotografie z centra města. Je na nich vidět, kolik lidí přišlo podpořit požadavky na změnu

 V průchodu zámku dnes najdete pamětní desku, která připomíná vznik zdejší pobočky Občanského fóra. Místní o ní ale často nemají ani tušení.

Spustit audio