Místo kina bude v Dobříši park. Bourání budovy z roku 1951 a sadové úpravy vyjdou na 3 miliony korun

9. březen 2021

V Dobříši na Příbramsku začala tento týden demolice bývalého kina, které je v havarijním stavu. Na jeho místě vznikne park. Bourací práce mají skončit počátkem dubna, navážou na ně sadové úpravy. Město počítá s výsadbou keřů, vytvořením cest a osazením laviček a jednoduchého mobiliáře, řekl dnes ČTK místostarosta Tomáš Vokurka (ODS).  

Demoliční práce začaly v pondělí, tento týden by měla technika odstranit vrchní část budovy a poté přijdou na řadu základy. Bourací práce a vytvoření parku vyjdou městskou pokladnu zhruba na tři miliony korun.

Město chtělo nevyužívanou budovu z 50. let minulého století původně přestavět na knihovnu se spolkovou činností, nakonec od toho ustoupilo. Projekt se podle starosty Pavla Svobody (Pro Dobříš) ukázal jako nereálný a finančně příliš náročný. Svoboda poukázal na to, že o demolici budovy bylo rozhodnuto na základě posudku statika už v roce 2017. Současné vedení radnice se tak podle něj jen definitivně přiklonilo k radikálnímu řešení, které budovu tak jako tak čekalo.

Demolice chátrající budovy kina v Dobříši

Podle Vokurky se demolicí vyřeší dlouhodobý problém, který trápil širší centrum města. Radnice ale zaznamenala i negativní ohlasy. "Umím je pochopit, protože také my jako vedení města vnímáme určitý genius loci této budovy. Rozumím, že s místem, kde řada Dobříšáků prožila své první rande, se neloučí snadno," uvedl Vokurka.

Dobříšské kino začalo promítat v prosinci 1951, koncem 20. století začalo stagnovat a stav málo využívané budovy se zhoršoval. V roce 2003 bylo uzavřeno a do roku 2010 bylo v budově několik provozovatelů restaurace.

autor: Von | zdroj: ČTK
Spustit audio