Místo obecního smetiště je v Krusičanech na Benešovsku unikátní arboretum plné vzácných dřevin z celého světa

6. říjen 2021 14:00

Ojedinělé a volně přístupné arboretum v Krusičanech vytvořili na místě bývalého obecního smetiště dva kamarádi - Jan Krejčí a Luděk Šefrna, dnes sedmdesátníci. Vzácné stromy sbírají a vozí z celého světa už desítky let. Za většinou z nich je ukryto i mnoho zajímavých příběhů a zážitků z cest.

V Krusičanech na Benešovsku mají zvláštní park. Rostou v něm stromy a keře, které nejsou pro střední Čechy vůbec typické. Vysadili je dva kamarádi, kteří se znají desítky let, Jan Krejčí a Luděk Šefrna. Spojuje je hlavně vášeň pro cestování a ze svých expedic dovezli do Krusičan stovky semen různých stromů a keřů. V obci tak vytvořili na místě bývalé skládky odpadků ojedinělé a volně přístupné arboretum.

"Tamhleta jedlička je z Yukonu, ta bříza vedle je z Aljašky," přibližuje původ některých stromů jeden z autorů arboreta Jan Krejčí a vzpomíná na jeho vznik.

"Před rokem 1989 tady bylo obecní smetiště. Vzhledem k tomu, že jsem tady bydlel, nelíbilo se mi to a mám strašně rád stromy, tak jsme to tady s pomocí Luďka, tedy doktora Šefrny, vyčistili. A dohodli jsme se, že místo budeme udržovat a založíme tady takový malý arboretum."

Arboretum v Krusičanech

Zabloudili v Patagonii

Stromy vozili cestovatelé nejprve hlavně ze střední Asie. Po roce 1989 začali jezdit i jinam, hlavně do tropických deštných lesů v Jižní Americe. Na svých cestách za vzácnými dřevinami zažili různá dobrodružství, nechyběly ani nebezpečné zážitky:

"Nejdramatičtějsí bylo, když jsme v Patagonii spolu zabloudili. Bylo to drsný a bylo to nádherný," vzpomíná Krejčí.

V době jejich první cesty neexistovaly žádné GPS ani navigace. "S italským kolegou jsme měli sraz na pobřeží v Chille, ale my jsme byli v Argentině. Dozvěděli jsme se jen, že se musíme vydat na západ a přejít hlavní hřeben And. To byla naše nejromantičtější cesta," doplňuje vzpomínky kamaráda Luděk Šefrna.

Arboretum v Krusičanech

Oba přátelé, cestovatelé, sběratelé vzácných dřevin a tvůrci arboreta mají radost, když se v něm lidem lidem líbí, a proto je volně přístupné všem. Mají jenom jedno jediné pravidlo: Dívat se a neničit.

V reportáži Věry Hájkové také uslyšíte, jaké další zajímavé dřeviny je možné v arboretu vidět. Poslechněte si.

autoři: Věra Hájková , JMys
Spustit audio