Místo tělocviku cirkus. Inovativní projekt zapojuje do běžné výuky principy cirkusové pedagogiky

30. listopad 2021

Místo fotbalového míče žonglovací míčky a místo branek závěsné šály. Takhle občas vypadají hodiny tělocviku na dvou základních školách a dvou gymnáziích v Praze. Centrum pro nový cirkus CIRQUEON totiž připravilo inovativní projekt cirkusové pedagogiky. 

Projekt TěloCIRK přináší do škol alternativní hodiny tělesné výchovy. Cirkus v tomto případě funguje jako nesoutěžní aktivita, což vnímají i sami studenti. „Co se týče nějaké normální výuky, tak tady je to vyloženě o té spolupráci. Tím, že tady stavíme sestavy z našich těl a podobně,“ popisuje oktavánka Klára z Gymnázia Nad Alejí na Petřinách.

Nový cirkus přivedla na toto gymnázium Kateřina Honzajková, která učí český jazyk a tělocvik. „Za prvé se procvičuje koordinace, souhra oko ruka a především zpevnění těla. Těch možností je spousta, skupinová akrobacie, která je buď statická, nebo dynamická. Máme závěsné šály a závěsné hrazdy, takže tam zase ti studenti si zkouší šplhat do výšky, různé přemety, přetáčení.“

V cirkuse se nedá vyhrát

Z Centra nového cirkusu dochází do gymnázia lektorka Kateřina Klusáková a říká, že program míří na studentky a studenty, kteří nejsou sportovně založení: „Byla by škoda, kdybychom nebyli schopní vychovávat k tělesnému pohybu všechny, kteří procházejí školou.“ To dokládá i heslo projektu TěloCIRK - V cirkuse se nedá vyhrát, ale zúčastnit se může každý.

Pilotní projekt byl podpořen Evropskou uniií a začal už v roce 2020, jeho průběh ale ovlivnila pandemie koronaviru, takže většina výukových hodin byla přesunuta až na tento školní rok. 

Devět zapojených učitelů chodí i na kurzy cirkusové pedagogiky a Centrum nového cirkusu navíc zakoupilo pro každou školu speciální vybavení. Kateřina Klusáková spolu s kolegou Adamem Jarchovským také vypracovali knihu se základy cirkusové pedagogiky. A co je tedy tím úplným základem? „Ten princip, aby si mohli vybrat, najít si tu svojí identitu a přitom být v rámci jedné rodiny. Ano, všichni děláme cirkus, každý trochu jinak, ale vlastně jsme všichni cirkusáci. Takhle kdyby to bylo v tom lidství, každý jsme jiný, každý děláme něco jiného, ale všichni jsme lidi, tak jsme kámoši, to by bylo hezké,“ přeje si Kateřina Klusáková.

autoři: Jaroslav Hroch ,
Spustit audio