Mladá Boleslav bude agresivní mladistvé trestat

21. květen 2019 12:07

Mladá Boleslav bude agresivní mladistvé trestat mimo jiné zákazem vstupu na určité místo, dotyčnému může být také nařízen program ke zvládání agrese. Důvodem jsou přibývající bitky mezi mladistvými.

Jde o takzvané omezující opatření, město k tomuto kroku přistupuje kvůli tomu, že přibývá bitek mezi mladistvými, jež pak děti sdílejí na sociálních sítích. Českému rozhlasu to dnes řekl vedoucí magistrátního oddělení bezpečnosti Vladislav Král.

Král za posledních šest měsíců eviduje čtyři případy, kdy se ve městě děti popraly, o řadě z nich se nemusí vědět, protože se odehrály v ústraní. Jako nejproblematičtější se v tomto ohledu jeví obchodní centrum Bondy, kde se mladí scházejí. V několika případech lidé videa z bitky sdíleli na sociálních sítích.

Za přestupek, kterým bitka je, může být mladistvému uložena pokuta až 5000 korun. K pokutě, která podle města potrestá spíše rodiče, nyní přibude také omezující opatření, které bude mít dopad právě na samotné dítě. Omezující opatření ale podle Krále nelze udělit samostatně bez jiného trestu, vždy musí být součástí rozhodnutí správního orgánu alespoň symbolická pokuta.

Omezující opatření lze ukládat mladistvým od 15 do 18 let, jeho maximální délka je jeden rok. Děti mladší 15 let jsou v přestupkové rovině nadále prakticky nepostižitelné, město proto bude přísněji trestat za prohřešky dětí jejich rodiče.

Král uvedl, že minimálně polovina bitek sdílených na internetu je předem domluvená a připravená, aby se video následně rychle šířilo po sociálních sítích a aktéři se "proslavili". Napovídá tomu podle něj vždy velké množství videozáznamů.

Dodržování zákazu vstupu bude kontrolovat městská a státní policie. Za jeho porušení hrozí dotyčnému pokuta, další omezující opatření již dostat nemůže. "Ten trest může být jednoduchý. Nepustíte ho půl roku do Bondy a to je pro něj sakra trest, protože to je jediné místo, kde se děti střetávají, hlavně přes zimu. Oni si to rychle řeknou a toto se dít nebude," míní náměstek primátora Jiří Bouška (ANO+Volba pro Mladou Boleslav).

Mladá Boleslav v souvislosti s rostoucím počtem bitek projednává také zákaz používaní mobilních telefonů ve školách. Platit by měl začít od září, přesné podmínky se nyní domlouvají.

Tématu se budeme věnovat v pořadu Dnes v regionu, po 18.hodině.

autor: ČTK
Spustit audio