Mladá Boleslav očekává v příštím roce výrazné omezení investic

22. listopad 2002

Velmi výrazné omezení investiční činnosti zřejmě čeká Mladou Boleslav v následujícím roce. Město musí splácet úvěry za 435 miliónů korun a navíc již nedisponuje vysokými rezervními fondy jako v předcházejících letech. Bude obtížné najít dostatek peněz i na pokrytí provozních výdajů města. Novinářům to dnes řekl nový primátor Svatopluk Kvaizar.

Jednoznačnou prioritou nového vedení města i většiny politických stran v zastupitelstvu je dokončit zahloubení železniční trati v centru města, které začalo letos v létě a má být hotovo do konce příštího roku. Celkové náklady na akci spolu s vyvolanými investicemi jsou vyčísleny na zhruba 600 miliónů korun. Z toho město zaplatí 400 miliónů korun a 175 milióny přispívá stát prostřednictvím Českých drah. Svůj podíl město řeší dlouhodobým úvěrem 400 miliónů korun. Zároveň splácí úvěr 35 miliónů korun na rekonstrukci inženýrských sítí v městské části Debř. Dluhová služba z těchto úvěrů sama o sobě podle Kvaizara razantně omezí investiční možnosti v příštím roce.

Město v posledních letech investovalo každoročně přes 300 miliónů korun. Nyní jsou ale jeho finanční možnosti tak omezené, že není jisté, zda bude moci uskutečnit řadu důležitých investic. Není například jisté, že bude město schopno pokračovat v přestavbě městského stadiónu. Mohlo by pak ale přijít o přislíbené státní dotace na příští rok. Mezi navrhované investice patří i výstavba kruhové křižovatky u severního sídliště nebo zahájení celkové rekonstrukce Staroměstského náměstí.

Kvaizar uznává, že finanční rezervy jsou v případném prodeji městského majetku. Nehodlá ale podporovat ukvapené prodeje podílů ve společnostech, které slouží ve prospěch města. Mezi takové patří podle něho například společnost VAK Mladá Boleslav či městský dopravní podnik. Na začátku příštího roku bude město hospodařit s rozpočtovým provizoriem 60 miliónů korun měsíčně. Skutečné rozpočtové možnosti města v následujících pěti letech má posoudit výhled, který má do konce roku vypracovat pro magistrát specializovaná firma.

autor: red
Spustit audio