Mladá Boleslav zakázala odběr vody z říčky Klenice. Podle rybářů chybí rybám kyslík

31. červenec 2019 09:37

Mladá Boleslav zakázala odběr vody z říčky Klenice. Důvodem je abnormálně malý průtok, podle magistrátu jde na vyšších částech řeky o katastrofální stav, z řeky tam zbyl jen bahnitý potůček a pár tůní. Uvedla to mluvčí magistrátu Šárka Charousková.

Zákaz odběru povrchových vod z Klenice a všech jejích přítoků je platný v celém správním obvodu Mladé Boleslavi. Zákaz je vydán dočasně, zrušen bude ve chvíli, kdy se situace na toku stabilizuje.

Město vydáním zákazu reagovalo na žádost místní rybářské organizace, která se obrátila na odbor životního prostředí.

V úseku nad Mladou Boleslaví je podle rybářů v současné době kvůli malému průtoku velmi nízký obsah kyslíku ve vodě, kvůli čemuž trpí ryby. "Takto nízký stav průtoku byl v Klenice prvně pozorován v loňském roce v měsíci srpnu, ovšem letos je situace ještě horší," řekl Oto Hlaváč z Českého rybářského svazu Mladá Boleslav.

Klenice je levostranný přítok Jizery, teče ve Středočeském a Královéhradeckém kraji. Délka toku je 29,3 kilometru. Přes řeku postavila Mladá Boleslav v roce 2017 zvedací dřevěnou lávku jako součást cyklotrasy z Mladé Boleslavi do obce Řepov. Lávku je možné v případě rozvodnění Klenice zdvihnout pomocí systému kladek, aby nepřekážela vodě a splavenému dřevu.

zdroj: ČTK
Spustit audio