Mladá Boleslav zatím tají, kde chce umístit vysokou školu

7. únor 2003

Mladoboleslavská radnice zatím neprozradí, kam chce umístit plánovanou vysokou školu. Ve spolupráci s městem ji připravuje obchodní akademie a pražská Vysoká škola ekonomická. Přestavba původně vytypovaných objektů by přišla na desítky milionů korun. Primátor Svatopluk Kvaizar dnes novinářům bez dalšího upřesnění řekl, že město zná elegantnější a levnější řešení.

Ve městě už od roku 2000 existuje soukromá vysoká škola Škody Auto. Hlavním cílem vzniku nové školy je podle radnice umožnit studium i těm, kteří nemají na placení školného. Připravovaná veřejná vysoká škola neuniverzitního typu měla podle původních představ radnice sídlit v budově bývalé Živnobanky na náměstí Míru a objektu bývalé zvláštní školy u městské knihovny. Studentské koleje měly vzniknout v městské budově na Staroměstském náměstí. Podle primátora Kvaizara by přestavba těchto objektů přišla na 80 milionů korun. Nové řešení bude podle něho levnější.

Jednou z možností, kterou dnes radnice nekomentovala, je využití areálu některé z devíti mladoboleslavských základních škol. Kvaizar v této souvislosti pouze připustil, že jich tolik Mladá Boleslav do budoucna zřejmě potřebovat nebude. Počet žáků totiž každoročně výrazně klesá. O budoucí vysoké škole neuniverzitního typu v Mladé Boleslavi má jednat akreditační komise ministerstva školství v březnu. Škola by mohla zahájit výuku na podzim roku 2004 a nabízet bakalářský program v oboru ekonomika a management.

Spustit audio