Mladá rodina koupila opuštěný zámek v Olešné. Po opravě ho zpřístupní veřejnosti

21. prosinec 2013

V centru obce Olešná na Rakovnicku stojí barokní zámek, který nápadně připomíná schönnbrunský zámek ve Vídni. Ten totiž posloužil jako předloha pro barokní přestavbu původně středověké tvrze z roku 1507. Naposled v zámku sídlila Strojní a traktorová stanice a od 90. let byl prázdný. Koncem roku ho ale koupil mladý pár a v březnu jej chce zpřístupnit veřejnosti.

On pochází ze Zaječova na Berounsku, ona z Nového Strašecí. „Tady bude kuchyně. Až se to tu všechno vybalí, tak to bude mnohem hezčí,“ ukazuje Pavel Zálešák.

Do zámku se s manželkou Martinou a sedmiletým synem Petrem začali stěhovat asi před měsícem. Přitom se stihli ještě v Rakovníku vzít a odskočit si do hořovické porodnice, kde se jim narodila dcera Anička.

Dva „obyčejní“ lidé se rozhodli koupit si zámek. Pavel Zálešák je profesionální hasič, jeho žena na mateřské.

„Těch peněz opravdu nemáme moc. Chtěli jsme usedlost, mít nějaká zvířata, dobytek, něco, co bychom si mohli sami obhospodařovat. Ale usedlost byla za takové peníze, že pro nás v tuto chvíli pořizovací cena zámku byla přijatelnější, i když v budoucnu to možná bude finančně nákladnější,“ popisuje Pavel Zálešák.

Zámek koupili za téměř šest milionů korun, ale náklady na jeho opravu předběžně odhadují na sto milionů korun. Přesně to nevědí, za každými dveřmi totiž stále ještě nacházejí překvapení.

„Jsme docela početná rodina. Ta trochu pomůže, takže možná tu částku snížíme. Když přijedou na víkend, budou si to tu muset odpracovat,“ směje se majitel zámku.

Barokní zámek v Olešné na Rakovnicku koupila mladá rodina, která jej chce opravit a zpřístupnit veřejnosti

Pracovat tak bude i tatínek Martiny Zálešákové, který tu s dcerou a její rodinou bude bydlet. A jak se tu mladé rodině zatím líbí?

„Ze začátku jsem si říkala, to jsem ani nečekala, že tady bude tolik práce. Teď už si to tu ale užívám a nenechám si to zkazit tím, že je potřeba makat,“ tvrdí Martina Zálešáková.

„Místní nám pomáhají. Když přijdeme mezi lidi, nemluví o tom, že mezi ně přišel zámecký pán, ale o tom, jak to tady kdysi vypadalo a bylo krásné“ dodává její manžel.

Barokní zámek v Olešné na Rakovnicku koupila mladá rodina, která jej chce opravit a zpřístupnit veřejnosti
Spustit audio