Mladí pekaři se v Kladně utkali v soutěži Pekař roku 2023 junior. Letos pekli nejen chleba a rohlíky, ale také valašské koláče a vánočku

30. březen 2023 16:23

V Kladně proběhl již 25. ročník soutěže Pekař roku v kategorii junior. Finále se zúčastnilo deset nejlepších studentů z potravinářských škol a učilišť z celé České republiky. Atmosféru soutěže zachytila reportérka Karolína Burdová.

Soutěžící se utkali v přípravě pšenično-žitného chleba a běžného i vícezrnného pečiva. Finalisté dále soutěžili také s vánočkami a tradičními chodskými koláči. Odborná porota hodnotila dovednosti, manuální zručnost, nápaditost a originalitu zpracování.

Vítězkou se stala Adéla Šimková ze Střední školy Brno, Charbulova. Ta si kromě titulu Pekař roku 2023 junior odnesla také skleněný chléb a nezapomenutelný soutěžní zážitek. První tři soutěžící si pak odnesli též pozvánku na návštěvu sídla společnosti backaldrin v rakouském Astenu s prohlídkou muzea chleba pro dvě osoby.

Vítězka s předsedou představenstva Svazu pekařů a cukrářů

Soutěž Pekař roku junior se konala již po pětadvacáté a proběhla tradičně pod záštitou Svazu pekařů a cukrářů v České republice. Svaz podporuje studenty pekařských oborů speciálním stipendiem, vydává odborné publikace a propaguje pekařský obor u odborné i široké veřejnosti.

„Cílem naší juniorské soutěže je podpora mladých talentů a pekařského oboru jako takového. Velmi nás těší, že studenti si akci skvěle užili a na místě byla tradičně příjemná, ale zároveň soutěžní atmosféra, vyhlášení výsledků proběhlo ve VIP zóně kladenského hokejového stadionu,“ říká Bohumil Hlavatý, výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v ČR.

autor: Karolína Burdová | zdroje: Český rozhlas , Senior PR Consultant , Double-U PR , s. r. o.
Spustit audio