Mladoboleslavský cyklokrosař Václav Ježek patří v sedmnácti letech k českým nadějím na mistrovství světa

2. únor 2023

Tatínek se věnoval cyklokrosu a byl jedním z průkopníků horských kol na českém území. V terénu bojoval v minulosti se soupeři a nástrahami tratí jeho starší bratr. Teď je řada na něm – sedmnáctiletý mladoboleslavský závodník Václav Ježek patří v juniorské kategorii k českým medailovým nadějím pro víkendové mistrovství světa v nizozemském Hogerheide. Jeho příběh přibližuje reportér Pavel Petr.

Poprvé na mistrovství světa startoval Václav Ježek před rokem. Bylo z toho osmnácté místo. Šampionát ve Spojených státech mu přinesl hlavně zkušenosti. Vnímal ho jako úplně jiný závod, než ty které do té doby absolvoval.

Start za oceánem představoval navíc pro sedmnáctiletého závodníka odrazový můstek pro sezónu, která pomalu míří ke svému vrcholu. Přípravě na ni věnoval maximum.

K nejlepším výsledkům Václava Ježka patří v sezóně druhé místo ze závodu Světového poháru v Táboře. Stříbrný byl také na nedávném mistrovství republiky v Mladé Boleslavi. Jiný by to bral, on ne. Nepotvrdil totiž roli největšího favorita. Rychlejší, než on byl Jakub Kuba. Opakovala se rok stará situace, kdy o titul přišel až v cílové rovince. Hodně si láme hlavu s tím, kde je v jeho případě chyba. Tuší, že hlavně na psychice musí zapracovat.

Doufá, že podobný problém už na víkendovém mistrovství světa řešit nebude. Věří, že je po všech stránkách dobře připravený. Bude ale pod tlakem. Patří totiž jako jeden z mála českých reprezentantů k medailovým nadějím. Tlak už v sezóně poznal.

Poslechněte si celý příběh nadějného sportovce v reportáži Petra Pavla.

autoři: Pavel Petr , JMys
Spustit audio