Mluvčí Sčítání 2021: Navštíví vás komisaři, i když jste se už sečetli online, jak bude probíhat předání formuláře a jak vysoká je pokuta za nesečtení?

Hostem pořadu K věci byla tentokrát mluvčí Sčítání 2021 Jolana Voldánová. Štěpánka Duchková se jí ptala, jak probíhá sčítání lidu, na co se lidé nejčastěji ptají nebo jak se připravit na návštěvu sčítacího komisaře.

V sobotu 17. dubna se dostane Sčítání 2021 do své druhé fáze, kdy začnou sčítací komisaři obcházet byty a domy s papírovými formuláři. „Ti komisaři mají identifikaci minimálně pomocí průkazky, kterou jsou schopni a ochotni podle potřeby předložit komukoliv, kdo je o to požádá. Dokonce si můžete vyžádat i číslo občanského průkazu, abyste si opravdu byli jisti, že dotyčný komisař s průkazkou je skutečně ten, který za vámi měl přijít,“ radí mluvčí Sčítání 2021. Ověřit si to podle ní mohou lidé i dopředu, a to na webových stránkách České pošty nebo Sčítání 2021, kde jsou k dispozici seznamy komisařů pro danou oblast.

Jak bude probíhat předání formuláře?

Český statistický úřad rozhodl, že budou komisaři předávat formuláře lidem pouze venku a do domů vcházet nebudou. Snaží se tak zajistit bezpečnost v době pandemie. „To znamená, že zazvoní a poprosí vás, abyste si pro ten formulář přišli před dům. Dají vám k tomu i odpovědní obálku a pak už bude na každém z nás, jestli ji hodí do schránky nebo odnese na poštu,“ vysvětluje Jolana Voldánová.

Navštíví vás komisaři, i když jste se už sečetli online?

Komisaři budou mít podle mluvčí aktualizovaný seznam bytů (k půlnoci), které už nebudou navštěvovat. Problém může nastat třeba u bytů, které na zvonku nemají jména vlastníků. „A tak je možné, že prostě zazvoní na všechny včetně těch, kteří už se online sečetli, ale stačí komisaři tuto skutečnost sdělit, komisař pouze poděkuje za informaci a žádné potvrzení od vás požadovat rozhodně nebude,“ ujišťuje Voldánová.

Jaký hrozí postih za nesečtení?

Lidé mají povinnost sečíst se do 11. května. „Sčítání je ošetřeno zákonnou normou, to znamená, že když je na něco zákon, tak tam musí být i nějaký rozumně vymahatelný postih, takže je tam pokuta do maximální výše 10 tisíc korun, pak to řeší obce s rozšířenou působností v rámci přestupkového řízení,“ upozorňuje mluvčí.

Na co se lidé ohledně sčítání nejčastěji ptají? A jak se sčítají lidé bez domova či nezvěstní? Poslechněte si celý rozhovor s Jolanou Voldánovou, mluvčí Sčítání 2021.

autoři: Štěpánka Duchková , ech
Spustit audio