Mlýn Filotense Rosy je posledním z původně několika desítek větrných mlýnů na Bílovecku

17. červenec 2021

Mlýnů na větrných kopcích Bílovecka původně stávalo na šedesát. S příchodem modernějších a účinnějších způsobů pohonu mlecích zařízení ale postupně mizely. V tomto se obilí za pomoci větru mlelo a šrotovalo až do roku 1942. A Filotens Rosa, sedlák ze Staré Vsi, byl údajně jeho posledním majitelem. Podle jiných pramenů to byl Alois Schurek.

Zajímavostí tohoto mlýna jsou rovnou dva mlecí kameny, jeden zřejmě na jemnou mouku, druhý pak na šrot

Jistý není ani fakt, od kdy tady mlýn, na kopci poblíž osady Horní Nový Dvůr u Staré Vsi na Bílovecku, vlastně stojí. Podle bývalého kronikáře města Bílovce Zdeňka Kuchty sem byl převezen z blízkého Leskovce v roce 1910. Ostatně heslo Mlýn, který putoval krajinou, láká v letní sezóně zájemce o komentovanou prohlídku této pozoruhodné technické památky, která je zahrnuta do Technotrasy surové krásy Moravskoslezského kraje.

Mlecí zařízení se dosud nepodařilo uvést do chodu.Návštěvníci proto mohou zkusit namlít obilí alespoň na tomto malém ručním mlýnku

Dřevěnou patrovou budovou se čtyřmi mohutnými větrnými lopatkami vás provede novodobý pan mlynář. Popíše vám celý proces mletí obilí, ale soukolí mlýna bohužel do chodu neuvede. Dodnes totiž místní nadšenci nevědí, jak na to. Důvodem je unikátní mlecí soustava, která byla bývalým majitelem zmodernizována. A to tak, že žádná podobná u nás prý není, a tudíž bílovečtí nemají kde zjistit, jak funguje.

Tento mlýn je typu německého, tudíž jej bylo možné pomocí vystrčeného trámu otočit po větru

Přesto je prohlídka mlýna skutečným zážitkem. Třeba už proto, že zjistíte, v jaké šalandičce mlynář pobýval. Úzká malá obytná místnůstka moc pohodlí neskýtala, ale když se mlelo, na lenošení stejně nebyl čas. Ostatně namlít obilí si i přes výše zmíněnou potíž mohou zájemci i dnes. A to na malém ručním kamenném mlýnku, který je jim při prohlídkách k dispozici. Termíny sezónních komentovaných prohlídek jsou zveřejněny na stránkách Kulturního centra v Bílovci.

Spustit audio