Modelkou můžete být v jakémkoliv věku. V Příbrami seniorky předvedou plesové i svatební šaty

27. září 2022

Spolek Babíkov vrací seniory do života. Snaží se jim ukázat, že jsou stále potřební a mohou dělat věci, o kterých v mládí jenom snili. Teď pro ně chystá módní přehlídku. Po mole se tak projdou dámy s handicapem nebo modelky, které už dávno mají šedé vlasy a na přehlídku je doprovázejí vnoučata.

První módní přehlídku uspořádal spolek Babíkov loni. Pro velký úspěch ji chtějí letos zopakovat, ale s větším počtem modelek. Konat se bude 1. října v Estrádním sále příbramského Kulturního domu. Seniorky i handicapovaní budou mít jako doprovod i malé děti a předvedou módu na všední dny i slavnostní události.

„My tam máme témata volnočasová, pak sportovní, plesy, večírky a svatbu,“ vysvětluje zakladatelka spolku Babíkov Gabriela Šejbová. „Máme zkušenosti s tím, že seniorky se bojí do něčeho obléci, a chceme jim ukázat, že se nemusí bát. Opravdu jim to sluší a ty ženy si to užívají.“

Na molo i o berlích

Na molo se vydá asi 30 modelů a modelek. Mezi nimi bude i Jana Kučerová, která šla podobnou módní přehlídku dokonce dvakrát. Na trému prý nebyl čas. Jana Kučerová přitom patří mezi handicapované modelky, takže pro ni pohyb po mole není jednoduchý.

Stylově můžete vypadat v jakémkoliv věku

„Chodím o dvou francouzských holích. Jsem po těžké autonehodě, takže chodím i na molo s holema,“ říká Jana Kučerová, která nejraději předvádí svatební šaty. Jen si prý musí hlídat, aby si šaty nepřišlápla. Už nyní se těší, jak se svěří do péče vizážistce a kadeřnici, které dámám s přípravou přehlídky pomáhají.

Spolek Babíkov je organizace, která se snaží začlenit seniory zpět do života. Pomáhá jim, aby jejich život byl opět zábavný a veselý. „Děláme to tak, že se s nimi snažíme komunikovat jak s kamarády,“ vysvětluje Gabriela Šejbová. Navzájem se podle ní všichni podporují. Veselo bývá už během příprav přehlídky, na zkouškách oblečení i později v zákulisí.

Mnoho dam si díky spolku Babíkov našlo nové přítelkyně a samota je už tolik netíží. I když se nevidí každý den, alespoň si telefonují nebo píší. „Oni se smějou a veselej se, a to je to, co nám dělá radost,“ říká Gabriela Šejbová.

Spustit audio