Moderní kostel svatého Karla Boromejského v Písku má neobvyklý půdorys ve tvaru šesticípé hvězdy

6. listopad 2018
Česko – země neznámá

Hradiště je jedna z rostoucích čtvrtí jihočeského města Písku. Kdysi na jeho katastru stály keltské mohyly, okolní pole obhospodařoval Jan Cimbura ze stejnojmenného románu Jindřicha Šimona Baara a ještě za první republiky to byla vesnice s pětašedesáti domy. Dnes jeho podstatnou část tvoří panelové sídliště. Ovšem hned v jeho sousedství stojí velice originální stavba - moderní kostel svatého Karla Boromejského.

Jde o zatím jediný katolický kostel na jihu Čech, který byl postaven po roce 1989. Jeho podobu navrhl písecký architekt Pavel Veřtát, který pro něj zvolil neobvyklý půdorys šesticípé hvězdy.

Samotný vznik kostela byl poměrně kuriózní. Když se po pádu komunismu stal píseckým farářem Josef Jiran, který se vrátil z emigrace z Německa, navštívil ho bývalý farník Karl Eckert z Wilhelmsfeldu u Heidelbergu. Toho zaujalo rozvíjející se písecké předměstí Hradiště natolik, že se rozhodl z vlastní kapsy zaplatit stavbu tamního kostela. Pozemky pro stavbu věnovaly místní obyvatelky a základní kámen byl požehnán v dubnu roku 2000. Stavba byla dokončena v rekordním čase, svému účelu začala sloužit už v listopadu téhož roku.

Mobiliář kostela je minimalistický. V kněžišti je umístěna drobná dřevěná plastika Panny Marie věnovaná děkanem Jiranem. V lodi je po levé straně zavěšen na plátně malovaný obraz patrona kostela sv. Karla Boromejského, vytvořený roku 2000 pražským malířem, rodákem z Vysočiny, Ottou Slunéčkem. Naproti němu, na pravou stranu kostelíka, byla o čtyři roky později umístěna dvoudílná reliéfní plastika Vzkříšení Lazara vytvořená na sklonku devadesátých let známým sochařem Karlem Stádníkem.

Písecký Kostel sv. Karla Boromejského, stojící v Cihlářské ulici, je možné navštívit každou středu odpoledne, kdy se v něm konají bohoslužby.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.