Moháč byl dějištěm bitvy, která rozhodla o osudu českého národa na dlouhých 400 let

13. březen 2023

Víte, kde je Moháč? Navštívit ho můžete cestou na Jadran, leží totiž na jihu Maďarska, blízko hranic s Chorvatskem a Srbskem.

Byl dějištěm bitvy, která rozhodla o osudu českého národa na dlouhých 400 let. Psal se rok 1526 a na českém a uherském trůnu seděl mladičký král Ludvík Jagellonský. Od jihu pronikala na území jeho říše osmanská vojska, a tak se vydal proti nim bojovat.

Armády se střetly právě u města Moháč. Jenže to byl boj dost nevyrovnaný. Zatímco Ludvíkovo vojsko spoléhalo v duchu středověké tradice na rytíře v brnění, Turci už bojovali ve stylu novověku - palnými zbraněmi. Uherská jízda tedy odhodlaně vyrazila proti nepříteli a nechala se vlákat do pasti, ve které ji čekal dělový kotel. Situace byla bezvýchodná a král, který jel v čele jízdy, se nechal přesvědčit svými pobočníky, aby se zachránil útěkem. Bohužel ale zamířil do mokřin a těžké brnění ho stáhlo do bažiny, kde zemřel. Bylo mu pouhých 20 let.

Bitva u Moháče trvala jen dvě hodiny. Její důsledky však měly vliv na celý středoevropský prostor. Osmanští Turci ovládli uherskou nížinu a na český trůn nastoupili Habsburkové – na dlouhá čtyři století.

autor: Jan Herget
Spustit audio