Moje láska je Vltava. Nejraději létám nad podkovou u Solenic, říká nebeský fotograf Jiří Jiroušek

14. říjen 2022

Jiří Jiroušek se narodil v Příbrami. Už jako mladý kluk rád fotografoval. A když pak jako dospělý vyzkoušel létání na motorovém paraglidu, rozhodl se spojit tyto dvě své vášně dohromady. A dělá teď nádherné letecké snímky všech koutů naší země. A protože Jiří Jiroušek potřeboval hodně prostoru na veškeré své vybavení, pořídil si starou stodolu v Kotenčicích mezi Příbramí a Dobříší, ve které si vybudoval krásné bydlení.

Jiří Jiroušek je cestovatel a dobrodruh. A věnuje se i celé řadě sportů. Co se týče samotného létání, vždycky se prý chtěl vznášet. „Chtěl jsem vidět svět z výšky a zažít ten pocit třídimenzionálního pohybu. A motorový paragliding pro mě byl nejjednodušší možností, jak se dostat nahoru,“ vysvětluje.

Fotografovat ho bavilo už na střední škole. Ostatně, prý to mají v rodině. „Hodně jsme chodili na výlety, jsme všichni turisté, a všechno jsme fotili. Létání je můj splněný sen pohybu ve vzduchu. A když jsem se ocitl nahoře, měl jsem chuť si to zároveň i zdokumentovat, a tak jsem si s sebou začal brát fotoaparát.“

Naše země je pro něj přitažlivá zejména svojí rozmanitostí a vlastně i velikostí. „Moje láska je Vltava a Berounsko, část Českého krasu a také Brdy. Vyloženě oblíbeným místem je kaňon Vltavy, konkrétně Solenická podkova pod přehradou Orlík,“ říká fotograf.

Jiří Jiroušek fotografuje ze vzduchu po celý rok. Nejraději ale na jaře a na podzim. „Na jaře se krajina probouzí, člověk v ní najde mnoho odstínů zelené. A také jsou často mlhy. Na podzim je všechno zase úplně jinak zbarvené. A opět do toho vstupují mé oblíbené mlhy,“ vyznává se fotograf. Ale nevyhýbá se ani zimě. „Ta je zvláštní tím sněhem, jak to všechno odbarví. Často udělá tu krajinu černobílou.“

Jeho domovem je stoletá stodola

Jiří Jiroušek pochází z Příbrami, kde žil do svých 29 let. „Bydleli jsme na úplném okraji, u Svaté Hory, což je pochopitelně moje tamní nejoblíbenější místo. Pravidelně se k ní vracím při focením z paraglidu. Každý rok se snažím na ni podívat v jiném ročním období, v jiném světle,“ říká fotograf.

Svatou Horu vnímá ale i jinak. „Prožil jsem tam dětství. Sáňkoval jsem tam, běhal, jezdil na kole, honil se s kamarády, měl jsem za přátele kněží, díky kterým jsem svatostánek na ní poznal od sklepa až po půdu, zažil jsem tam mše. Hodně se na Svatou Horu dívám právě skrze ty vzpomínky.“

Jiří Jiroušek

Když pak v dospělosti přemýšlel, kam se chce z Příbrami přesunout, věděl, že nechce do města. Nejen kvůli přírodě, ale i kvůli svým aktivitám, které jsou trochu náročnější na prostor. V Kotenčicích, malé vesničce mezi Příbramí a Dobříší, objevil sto let starou stodolu. A přímo do ní vestavěl byt s podkrovím. Ve druhé části si pak udělal garáž, sklad a dílnu.

„Sám jsem si to vymyslel, nakreslil a postavil. Zvenku zůstala ta stodola v podstatě stejná, protože jsem chtěl zachovat ten její ráz. Použil jsem přírodní matriály, dřevo a kámen. Dole máme velkou místnost, vlastně takovou světnici i s pecí, kde se odehrává většina života. A zároveň je ta světnice propojená se zahradou,“ popisuje Jiří Jiroušek.

Kotenčice jsou malá víska s dvěma sty obyvateli. Mají tam ovšem čtyři rybníky, jeden dokonce přímo na návsi. Jen už v poslední době není možné se v nich koupat, protože jsou hospodářsky využívány. Procházky kolem Kotenčic si ale Jiří Jiroušek s rodinou užívá často a rád.

Kde můžete vidět jeho překrásné nebeské fotografie a jaká místa by rád ještě z výšky vyfotil, se dozvíte při poslechu celého pořadu.

Spustit audio