Monarda neboli zavinutka. Okrasná květina s příchutí italského koření
Pro bylinkářku Radku Svatošovou z Nemošic je denivka zeleninou číslo jedna. Velmi zvláštní je i další zahradní květina vhodná na talíř. Jmenuje se monarda. Radka Svatošová vaří denně ze surovin, které jí kvetou na zahradě.
„K jídlu jsou i nezralé zelené plody denivky, ale pozor, ty jsou velmi pikantní. Poupata dávám i do vývarů, čínských nudlí, rizot, zeleninových směsí, klidně i do míchaných vajíček. Oranžové okvětní plátky vypadají v jídle jako nastrouhaná mrkev a jídlo je přitažlivé i pro oko,“ míní bylinkářka.
Monarda připomíná italské koření
Okrasné květy monardy, česky zavinutky, nejsou tak běžné na českých zahradách, vytvářejí keře a hojně kvetou. Nejvýraznější je druh zavinutky podvojné, červeně kvetoucí. Málokdo ale ví, jak skvělá může být v jídle.
„Je to i bylina, voní trochu jako bergamot, proto se může přidat do čaje. Vynikající je i na slano, například v pestu. Hodí se tam, kde se přidává italská směs koření. Doporučuji vyzkoušet monardu do studených letních limonád a do čajů. Ale pozor, stačí jen trochu, monarda má velmi intenzivní chuť i vůni.
Růžová limonáda nebo sladký krém
Z růží se dělají sirupy, limonády, okvětní plátky růží se přidávají do sladkých zákusků a krémů. Vynikající je i čaj z voňavých růží. Na zahradě se vkusně vyjímají i květy slézu. Použít v kuchyni se dá i sléz pižmový přímo z louky. Má květy s příjemnou a jemnou chutí a vůní. Dají se použít k dozdobení jakéhokoliv jídla, hezké jsou na dortech a zákuscích.
Další výbornou okrasnou květinou a zároveň léčivkou s antibiotickými účinky je lichořeřišnice. Je šťavnatá, hodí se do salátů i do polévek. Pojídat se dají nejen listy a květy, ale i nezralá semena.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.