Mrazem poškozené vodoměry stály zákazníky Středočeských vodáren loni víc než 840 tisíc korun

23. leden 2019 10:06

Víc než 840 tisíc korun zaplatili v loňském roce zákazníci Středočeských vodáren (SVAS) za výměnu vodoměrů, poškozených mrazem. Přitom dobré zabezpečení vodoměrů před chladným a mrazivým počasím může škodám předejít.

Každoročně vodárny s nástupem mrazivého počasí, které pro následující týdny předpovídají meteorologové, upozorňují, jak je důležité dobře zabezpečit vodoměry před mrazem. Podle mluvčí Středočeských vodáren Lenky Kozlové se ale často stává, že zákazníci zjistí poškození vodoměru až při dalším odečtu vody nebo i za několik měsíců, kdy již došlo k velkým škodám.

„V loňském roce byla například u zákazníků SVAS provedena výměna 205 vodoměrů, poškozených mrazem,“ uvedl provozní ředitel vodáren Pavel Pobříslo.

Podcenění ochrany vodoměru a nízká teplota pod bodem mrazu může způsobit prasknutí ochranného skla vodoměru či úplné zamrznutí. To má za následek i přerušení dodávky pitné vody.

„I když každoročně upozorňujeme na zabezpečení vodoměru před mrazem, vždy se najde dost jedinců, kteří nedbají na ochranu vodoměrů a zbytečně tak vydají finanční prostředky spojené s jeho výměnou. Jen za minulý rok se náklady spojené s výměnou vodoměrů vyšplhaly na více než 840 tisíc korun,“ dodal Pavel Pobříslo.

autor: redakce | zdroj: Český rozhlas Region
Spustit audio