Mučenka, kumquat, longan. Umíte pracovat s exotickým ovocem a zeleninou?
V zimním období se obchody zaplní různými druhy ovoce a zeleniny, jejichž jména jsou pro nás mnohdy neznámá. Rádi bychom ochutnali, ale nevíme, co můžeme sníst hned, které druhy by měly takzvaně dojít, které ukládat do chladničky a které tam rozhodně nepatří.
Exotické ovoce a zeleninu můžeme rozdělit do dvou, tří skupin. V jedné jsou plody, které stojí za to nechat doma dozrát. Mango, kiwi, kaki (sharon), avokádo i ananas, anony (cherimoya) jsou plody, které se prodávají málo vyzrálé. Doma, v pokojové teplotě, dojdou, tedy změknou a některé začnou vonět. Nepatří do chladničky, kde by se jejich zrání zastavilo.
Zkuste nechat některý ze žlutých (cukrových, medových) melounů týden až dva při pokojové teplotě. Bude sladší a chutnější.
Můžu hned
Zkonzumovat hned po nákupu můžete takové druhy, které uložením nic nezískají. Do této skupiny patří plody ve skořápce s velkou peckou: longan, rambutan, liči. Dále plody s různě velkými, drobnými semeny: papája (ta je k sehnání plně zralá i nezralá), konzumně zralá avokáda, manga, plody mučenek, plody psídia, kumquat.
Měkké plody (které v létě sbíráme na zahradě) jako jahody, maliny, borůvky, už také nedojdou. A pokud dáváme cukrové melouny do bowle nebo ovocného salátu, lze je použít opět hned po nákupu.
Co lze vypěstovat
Z některých semen výše zmíněných druhů můžete zkusit vypěstovat rostliny. Hezké jsou ze semen dopěstované mučenky, ty dokonce po roce kvetou a mohly by přinést plody. Stromeček vypěstujete ze semen manga, avokáda, liči, psídia, longanu. Ale úrody se pravděpodobně nedočkáte. Po pár letech by mohl plodit kumquat. Pokud natrefíte na papáju odrůdy Solo, máte naději, že vám vyroste jednodomý stromeček, který by mohl mít plody.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka