Muflon, plch, nutrie nebo roháč. Poznejte zvířecí spoluobyvatele metropole díky filmu Planeta Praha

4. srpen 2022 07:00

Neuvěřitelnou pestrost pražské přírody představí film Planeta Praha. Dobrodružnou výpravu za více než padesátkou živočišných a rostlinných druhů nasnímalo 10 kameramanů. Dokument režiséra Jana Hoška má premiéru 4. srpna.

Jiřičky sídlí v klenbách Karlova mostu, brouk roháč si jako místo pro námluvy volí zahradní restauraci na Malé Straně, divoká prasata rejdí u výpadovky na Proseku a mravenci otrokářští loupí u svých kolegů na sídlišti v Ládví. Film Planeta Praha přibližuje život zvířecích spoluobyvatel metropole, o kterých možná ani nevíme. Bohaté je hlavní město také na rostlinné druhy.

I tento film má své hlavní hrdiny. „Nakonec po docela náročném a dlouhém castingu jsme vybrali čtyři hlavní hrdiny. Jeden z nich je muflon, kterého Pražané velice dobře znají. Potom je to zvíře, které naopak skoro nikdo neviděl na vlastní oči, a to je plch velký. Pak jsou tam ještě dva ptačí druhy,“ prozrazuje Jan Hošek.

Roháč obecný

Jedním z nich je kos černý, druhým slípka zelenonohá. „Za normálních podmínek táhne na zimu do teplých krajin. Ale před pár lety se ta slípka rozhodla, že zůstane v Praze. Nemohla předvídat, že to prostředí města se neustále mění a to jí přineslo celou řadu lapálií, které v tom filmu budeme ukazovat. Pro mě je to hrdina, všechny tyhle nepřízně osudu dokáže překonat.“

Komentář k filmu namluvil herec Jiří Macháček. „Jak se v celém projektu angažoval, dalece přesahuje to, jak se běžný speaker staví ke čtení komentáře. Jirka Macháček je i spoluautor toho komentáře, který si upravoval. A dokonce se nám svěřil, že namluvit komentář k přírodovědnému dokumentu byl jeho dávný sen,“ dodává režisér.

autoři: Václav Müller ,
Spustit audio

Související