Můžeme ušetřit na zemním plynu a jak je to s jeho bezpečností v koupelnách při ohřevu vody?

10. březen 2022

Elektřinu potřebujeme téměř všude. Někdo má navíc domácnost závislou i na zemním plynu. Kdo má zafixované sazby a dobrého dodavatele, problémy se zdražováním řešit nemusí. Můžeme na něm ještě na něm ušetřit? A jak je to s jeho bezpečností a případnými otravami v koupelnách při ohřevu vody na koupání?

„Moderní plynový kotel s porovnáním se starým kotlem, který používáme třeba i 20 let, je na tom s úsporou plynu lépe. Může to být 15–20 % v topení. Stále je ale rozptyl mezi starými kotli na plyn a novými velmi široký. Pokud fungují a jsou na ně náhradní díly, každý váží jejich výměnu za nový,“ říká Petr Bulín z Opramonu v Líních u Plzně. Nové kondenzační kotle jsou dražší, a navíc vyžadují odvod kondenzátu do kanalizace a potřebují kvalitní komín. To zvyšuje investici při jejich instalaci.

Novější kotle mají nucený odtah spalin (tzv. Turbo), proto většinou stačilo prorazit zeď a spaliny kouřovodem vyvést mimo budovu. U kondenzačních kotlů je nucený odtah spalin stejný. Ale odkouření od kotle na fasádu je dnes legislativně omezeno.

Hrozí otrava plynem?

Hodně se v poslední době hovoří o otravách plynem. „Buď jsou spotřebiče špatně seřízené, nebo se jedná zejména v koupelnách o malý přísun vzduchu ke karmě. Většinou je to problematika spalin unikajících do prostoru. Je to dáno neúdržbou těchto zařízení a také kontrolou spalinových cest. To je záležitostí uživatelů, majitelů,“ říká odborník. 

Pokud děláte nebo plánujete rekonstrukci, je důležité, abyste si tento spotřebiče předem nechali posoudit odborníkem a mohl být bezpečně uveden do provozu. „Stačí maličkosti. Nová okna, která dobře těsní, nezkontrolovaný komín a je na malér zaděláno. Vše by měl každoročně prohlédnout, seřídit a změřit technik plynových spotřebičů, který je k tomu oprávněný,“ nabádá servisní technik. Poslechněte si v reportáži.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio