Můžeme ze stravy dostat rakovinu? Jak se stravovat při onkologických onemocněních?

5. červen 2014

Hubneme díky onkologickým onemocněním nebo je to opačně? Můžeme si přehnaným hubnutím přivodit rakovinu? Jak se má jíst při rakovině? Máme omezit pohyb nebo naopak? Jak může strava přispět k tomuto onemocnění?

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
O modré zpíval Žlutý pes. Teď si budeme povídat v našem v seriálu Hubněte zdravě s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou, kterou tímto zdravím u nás ve studiu.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Dobrý den.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
A tématem je dnes trochu řekl bych vážné onemocnění, ale které se čím dál víc dotýká více a více lidí, to je rakovina, a my to budeme probírat trochu s ohledem na jídelníček, pohyb, možná i hubnutí při téhle nemoci. Je to stále pro lékaře tak tajemné onemocnění, paní doktorko?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tak já bych nejprve chtěla říct, že rakovina je jenom z typů nádorových onemocnění. Je to slovo, které má takový až vúdú nádech, to znamená, když se řekne rakovina, tak lidé už si představují smrt. Přitom velká část nádorových onemocnění, mezi která rakovina patří, pokud jsou diagnostikována v čas, to znamená v časném vývojovém stádiu, tak u mnohých nádorových onemocnění, třeba nádory prsu, nádory trávicího traktu, konkrétně teda tlustého střeva, tak jsou v současné době velmi dobře léčitelné a ten člověk vlastně může být až vyléčen.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
To znamená máme se starat o to, abychom žádali lékaře třeba v nějakém pravidelném času o kontroly nebo nějaké vyšetření?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tak, každá zdravotní pojišťovna dává pacientům na vědomí, když se dostanou do období, ve kterém vlastně nastává vyšší riziko vzniku nádorových onemocnění, to znamená, že existují preventivní programy, programy na prevenci nádoru prsu, jsou, myslím, už velmi známé, protože běží i v televizi různé promo, jsou různé pochody. Takže myslím si, že o samovyšetření prsu ženy už vědí a že se teda snaží, to je jedna věc. Samozřejmě lidé strašně neradi chodí na jiná vyšetření, která se týkají třeba kolorektálního karcinomu a jeho prevence, to je vyšetření kolonoskopické. Tam to rizikové období nastává zhruba u pětačtyřicátníků a výš a lidé, kteří mají v rodině někoho, kdo onemocněl tímhle tím onemocněním, tak jsou někdy zváni na preventivní vyšetření už dřív. To vyšetření je opředeno řadou různých mýtů, že jako je strašně bolestivé a já nevím co. Není to pravda, v současnosti se dělají velmi šetrná vyšetření a rozhodně prevence těchto nádorů, které jsou nalezeny při tom vyšetření, kdy se může už z něj, vlastně z toho nádoru vzít vzorek nebo dokonce terapeuticky se může zasáhnout, tak jakoby vysoce byla dobrá.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Říká doktorka Kateřina Cajthamlová. Ptát se ji můžete i vy osobně a využít k tomu telefonní linky s číslem 221553777 a nebo poslat dotaz SMSkou s heslem Region na číslo 9077704.

/ Reklama /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Marcela Holanová, Cesty lásek. Posloucháte na vlnách Českého rozhlasu Region, rádia vašeho kraje, seriál Hubněte zdravě, dnes na vážné téma hubnutí a onkologická onemocnění, tedy rakovina a mluvíme s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou. Jaké jsou ty nejčastější druhy těchto onemocnění, které se týkají české populace?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tak, v české populaci nejčastějším nádorem je nádor kůže, a to u obou pohlaví. To znamená tady my o tom neustále mluvíme jak je důležité chodit ke kožním lékařům a vlastně kontrolovat i nějaké chroničtější záležitosti, které se na kůži vyskytnout. Takže opravdu to procento nebo ten výskyt nádorů kůže roste a je veliký. Lidé by měli chránit kůži před přímým slunečním zářením, měli by si dávat pozor na to, jestli chodí do solária, tak taky jak často tam vyměňují takové ty trubice, prostě příliš mnoho se opalujeme a není nám to zdrávo. Tady z toho výživového doporučení ochrannou látkou proti teda nějakým nádorům, nedá se říct, že by byl beta karoten, ale může trošičku ochránit kůži před spálením nebo chornickými záněty. Dalším na řadě, tam se to liší u mužů u žen, to znamená u mužů jsou to plíce a nádorová onemocnění tlustého střeva, o kterých jsme hovořili. Samozřejmě nádory plic ve vysoké míře souvisí s kouřením, ale není to úplně stoprocentně jenom kouření. Nádory kolorektální, které u mužů teda jsou na třetím místě, u žen jsou zhruba na šestém, sedmém místě, tak tam vlastně záleží hodně na té stravě, to si povíme asi za chviličku. Další na řadě je to u mužů prostata a u žen jsou to nádory dělohy, a to těla děložního i čípku. Zase velmi důležité chodit na preventivní vyšetření na gynekologii a u mužů, pokud se změní vlastně proud močení, tak hned zajít na urologii a nechat si zkontrolovat prostatu, protože to jsou nádory, které jsou zase z hlediska prevence jsou vyléčitelné. U ženy, pokud se odejme děloha, tak tím není problém, ale musí se to udělat včas. Pokud se udělá nějaká operativní, zásah vlastně na čípku děložním ve fázi takzvané prekancerózy, rovněž to může být velmi užitečné a další problémy žena mít nemusí. Potom další teda, jak jsem říkala, tak u žen je kolorektální, na závěr je to nádor plic, u žen zatím ty nádory plic nejsou tak vysoké, přestože česká populace hodně kouří. U mužů na tom posledním sledovaném místě je melanom, čili opět nádor kůže. Čili bych řekla, že to hlavní, na co si musíme dávat pozor, je sluneční záření, kouření a ze stravy hlavně alkohol. Tam je jasná souvislost u lidí, kteří konzumují větší množství alkoholu nebo ho pijí pravidelně, tak těch nádorových onemocnění je bohužel víc.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
O skladbě jídelníčku a o tom jak se stravovat při takovém onemocnění nebo jaký vliv to má právě na tuto nemoc si budeme povídat hned po písničce. Klást dotazy samozřejmě můžete i vy, taky ještě připomínám náš telefon 221553777 a teď už je tu s námi Johnny Cash.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Posloucháte seriál Hubněte zdravě s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou, dnes na téma hubnutí, onkologická onemocnění a zdá se, že máme také dotaz, někdo nám právě teď volá díky telefonní lince 221553777. Dobrý den.

osoba
--------------------
Ano, dobrý den. Ještě bych se, ještě bych chtěl, abyste se zmínili o škodlivých prvcích v potravinách a sice různých chemikáliích, které jsou tam přidávány a potom hrajte taky více Bakarů, Pussycet a další, děkuji a na slyšenou.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Na slyšenou.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Děkujeme.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Spojili jsme všechno možné dohromady. My jsme se chtěli samozřejmě dostat k potravinám, k jejich vlivu na onkologická onemocnění, jestli třeba i tou skladbou jídelníčku si v uvozovkách můžeme rakovinu přivodit a nebo jak pak i jíst, když ji máme?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Už jdem na to, takže děkujeme moc za dotaz. Já bych chtěla první říct spíš takové ty věci, které říkáme pořád, to znamená protektivní vliv potravin na nádorová onemocnění. Tady bych chtěla jenom říct, že samozřejmě na vznik nádorového onemocnění má potrava jenom takzvaný modulující vliv, to znamená nemůžeme si až na alkohol vyvolat nějaký typ rakoviny tím, že budeme prostě něco dělat, jo, ještě dehet je tedy podezírán, to znamená to grilování oblíbené. Další vlastně věc, která se nyní dostává do hledáčku vlastně lidí, kteří se zabývají výzkumem nádorových onemocnění, jsou monosacharidy, tedy ty oblíbené glukózo-fruktózové sirupy, které se vyskytují vlastně ve velké většině našich potravin, a mají zamaskovat chuť soli. Tady bych chtěla upozornit, že zejména v potravinách pro děti je těhle těch látek velké množství a že se nám nádorová onemocnění velmi překvapivě, zejména nádory slinivky, které jsme vídávali ještě za dob mého studia, čili zhruba před 25 lety velmi výjimečně, tak se strašně namnožily a za dob mého studia ovšem glukózo-fruktózový sirup zdaleka nebyl tak přítomný v naší stravě.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Je, myslíte si, paní doktorko, odpovědný i za to, že se rakovina objevuje čím dál víc i u mladších lidí, že už to není hranice jen 50, 60, plus, jako bývalo, co já si pamatuju, ale že už to jsou třicetiletí, dvacetiletí i náctiletí, kteří ji dostávají?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Je samozřejmé, že tím jak vzrůstá vlastně zátěž civilizovaným způsobem života, to znamená pohybujeme se čím dál tím víc uvnitř domu, nechodíme věn, málo pohybu, konzumace velkého množství vlastně pochutin místo potravin, pán správně hovořil o různých přídavných látkách, které vlastně mají ochutit, obarvit potraviny, které jsou živinově vyprázdněné a jsou nebo vyráběny vlastně spíš způsobem, který má už k přírodě velmi daleko. Čili existuje velká zátěž různými stopovými prvky, těžkými prvky, kovy těžkými, některé věci lidé jedí vlastně jako se zájmem o své zdraví a přehánějí to, třeba železo, to je zejména u mužů je to vlastně prvek, který není deficitní. Čili tyhle ty všechny věci spolu s tím, že jíme velké množství potravin živočišného původu, jíme zbytečně mnoho těch monosacharidů a vlastně látek, které naše tělo nepotřebuje a máme málo ovoce, zeleniny, vlákniny obecně a antioxidantů.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Hubneme zdravě s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou, případně i s vámi. Připomínám telefon, na kterém můžete vznést nějakou otázku, 221553777, tématem je hubnutí a rakovina. Dostali jsme se i k potravinám a možná u nich ještě zůstaneme, protože bychom měli říci, jestli třeba příchod takové nemoci pro nás znamená nějak změnu jídelníčku, máme něco zařadit, něco vynechat?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Lidé velmi věří určitým typům diet, které vlastně ...

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Čistících a podobně.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
... by teoreticky měly při nádorových onemocněních pomoci. Bohužel teda neexistuje žádná validní studie, která by něco takového potvrdila a lidé se dostávají často do spárů různých šarlatánů, kteří jim prodávají různé zázračné přípravky. Tady je to podobné jako s lidmi, kteří se snaží zhubnout, prostě pokud je člověk zoufalý, tak se stává opravdu snadnější obětí. Já bych se držela raději opravdu toho, že nádorová onemocnění lze životním stylem odsunout do právě těch vyšších věkových kategorií. Dělá se to střídmostí, už mně to přijde vysloveně trapný to pořád tady říkat, ale opravdu střídmost jako životní styl, a to střídmost ve všem, to znamená všeho moc škodí, je takové, co vlastně platí pro nádorová onemocnění určitě.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Teď to tady můžeme rozšířit nejen na to jídlo, ale i na práci, přílišný pohyb jednostranný. Stres, který máme.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Přesně tak, protože velkou částí nádorových onemocnění se dá onemocnět, pokud máme chronické záněty, a vzhledem k tomu, že imunitní systém pracuje v noci, tak pravidelný dostatečný spánek, klid, dostatečná dovolená, kdy nestačí opravdu prodloužený víkend dvakrát do roka, ale je potřeba, aby to bylo alespoň tři týdny, tak to jsou všechno věci, které nám pomáhají vlastně to tělo dát do pořádku po těch strašných náporech, které mu ordinuje náš civilizovaný životní styl. To, co je prokázáno nebo ve všech vlastně studiích se jednoznačně ukazuje, že lidé, kteří konzumují dostatečné množství zeleniny a ovoce, s tím, že zelenina je ta hlavní součást, kterou potřebujeme, a to dostatečné množství tady pořád vlastně opakujeme, já to znovu zopakuji, na 10 kilo hmotnosti je to 100 gramů takzvaného zeloovoce, z čehož dvě třetiny by měla být zelenina a jenom třetina ovoce. Tak lidé, kteří konzumují dostatečné množství těchto látek, ideálně teda vyprodukovaných přírodně, to znamená ne ovoce, které k nám cestovalo ze šílené dálky a nevidělo sluneční paprsky, ale ovoce, které opravdu někde vyrostlo u nás, třeba na Moravě, tam jsou výborné slunečné podmínky.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
A v dané sezóně.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
A v dané sezóně, samozřejmě.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Abychom jahody nejedli v lednu a rajčata a podobně.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Přesně tak, tak pokud se chováme tímto způsobem a jíme dostatek ovoce zeleniny, které případně známe zdroj, víme, že to bylo něco vypěstované třeba ve skleníku, ale na půdě, jako myslím na zemině, tak potom vlastně svému tělu dodáváme antioxidanty. My trošku totiž platíme zato, že dýcháme kyslík, který vytváří v našem těle spoustu volných radikálů. Pokud máme zánět těch volných radikálů je víc a vlastně tyhle ty všechny látky z ovoce, zeleniny antioxidačního původu plus z ryb, a k tomu se vrátíme za chviličku, nám pomáhají vlastně se bránit nádorovým onemocněním.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
I my se k vám vracíme s povídáním v seriálu Hubněte zdravě o hubnutí a rakovině s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou. Povídali jsme si o potravinách, o jídelníčku. Jsou některé skupiny lidí, když už mluvíme o hubnutí, třeba zrovna ti obézní ohroženější skupinou, co se týká rakoviny?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Bohužel ano a bylo mnohými studiemi vlastně prokázáno, že zejména u mužů obézních se zvyšuje výrazně riziko výskytu karcinomu tlustého střeva, karcinomu konečníku a prostaty. U obézních žen je zas větší riziko třeba nádorů dělohy, nádorů prsu. Tady hodně to souvisí i s konzumací alkoholu a s dalšími typickými rysy životního stylu obézních lidí. Ale dá se říct, že čím je vyšší obezita, tím stoupá výrazněji riziko nádorů. Čili rozhodně u body-maas indexu nad 28 až 30 to riziko stoupá trojnásobně v některých případech. Čili ten, ta závislost je tam velmi nápadná, a proto vlastně pořád říkáme, že nádorová onemocnění jsou částečně preventabilní přesně těmi věcmi, které radíme lidem, kteří chtějí mít prevenci a vlastně obezity a dalších onemocnění. Další, co pravděpodobně souvisí se zvýšeným výskytem nádorů, jsou záněty. U zánětlivých onemocnění, tam vlastně je 25% podíl toho, že ten chronický zánět ať už se jedná o chronický zánět jater, chronický zánět slinivky, chronický zánět slinivky, střeva, žaludku, že se může zvrhnout v nádorové bujení a u diabetiků ty záněty hrozí a navíc tam dochází vlastně k postižení cév, to znamená aterosklerózu, která je u diabetiků druhého typu vlastně akcelerovaná zrychlená a může se vlastně u nich tudíž vyskytovat větší množství různých nádorových onemocnění. Já jsem se ještě chtěla zmínit k tomu, co volal pán, vlastně my vždycky tady říkáme, že u těch bio produkcí je lepší konzumovat některé vlastně ty bio produkty ne ani kvůli hubnutí, ale kvůli prevenci nějakých dalších onemocnění. Tak například zátěž potravin pesticidy, což jsou látky na hubení hmyzu, nebo herbicidy, což jsou látky na hubení plevele, případně nějakými dalšími látkami, které se používají při intenzivním hospodaření, zvyšuje incidence různých nádorových onemocnění. Takže tady lidé stravující se bio produkcí, kde znají její původ a vědí, že se jedná opravdu o bio, že to není jenom takový jako název, ale že to tak opravdu je, tak mají vlastně v té stravě víc látek, které mohou být prevencí a méně těch, které mohou být vyvolávajícím faktorem.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
O hubnutí při onkologických onemocněních budeme mluvit ještě za malou chvíli a ptát se můžete samozřejmě v seriálu Hubněte zdravě i vy 221553777.

/ Písnička /

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Aby ten život za to stál, je třeba se o něj také starat a dobře se stravovat, na to apelujeme vždy v našem seriálu Hubněte zdravě, který vysíláme každý čtvrtek po 11 hodině, vždy za účasti doktorky Kateřiny Cajthamlové a dnes jsme se trochu zaměřili i na onkologická onemocnění. Často se při nich i hubne, je to, zdá se průvodní jev, lze proti tomu nějak bojovat?

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Tak za prvé chtěla bych varovat všechny obézní, kteří vlastně najednou začnou hubnout celkem bez nějaké větší ...

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Změny životního stylu.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
... změny životního stylu, může za tím být buď deprese, anebo za tím může být nějaké nádorové onemocnění, u něhož teda průvodním jevem opravdu to hubnutí je. Nemám ráda hladovky, nemám ráda další vlastně násilné metody takzvaného čištění, protože tělo má schopnost se vlastně při zdravém životním stylu poměrně hodně regenerovat samo. Potřebuje k tomu vyrovnaný podíl různých hormonů, záleží na vylučování inzulinu. Tady je důležité u těch obézních, zejména diabetiků udržovat stabilní hladinu krevního cukru, která významně teda zlepšuje nejen možnost hubnutí, ale zároveň vlastně prevenci další onemocnění. Znovu chci říct, že nádorová onemocnění slinivky rostou opravdu explozivně a zatím úplně není jasné, jestli je to faktor výživy nebo jestli je to faktor životního prostředí, ale každopádně zdravý životní styl může každopádně jako prevence fungovat. Adrenalin je naopak protihráč inzulinu, adrenalin se vylučuje z dřeně nadledvin, je to hormon takových těch vzteklounků, v podstatě ho všichni využíváme, protože když dlouho pracujeme, začne se vylučovat adrenalin, když se hádáme, vylučuje se adrenalin, zvyšuje nám krevní tlak. Zase přetěžuje organismus. Růstový hormon je velmi důležitý pro stavbu, růst a regeneraci organismu. Čili zase u těch rostoucích dětí velmi nedoporučujeme nějakou drastickou dietu, lepší přidat sport, lepší vyloučit pochutiny. Čili opravdu rozumě. No, a melatonin je hormon, který se vylučuje během spánku, čili zase bych řekla regenerace těla během spánku, kdy máme zataženo, máme klid, ticho, nechodíme spát příliš pozdě, tohle všechno jsou vlastně určité preventivní kroky v životním stylu a platí pro obézní i pro lidi s nádorovými onemocněními.

Patrik ROZEHNAL, moderátor
--------------------
Tolik tedy k dnešnímu tématu. Další dotazy ohledně hubnutí můžete samozřejmě klást i díky facebooku www.facebook.com/hubnetezdrave nebo využít i třeba našeho audioarchivu na stránkách www.ceskyrozhlas.region.cz. Příště to trochu odlehčíme, blíží se přeci jen léto, tak se zaměříme i na něj, co může přinést do našeho jídelníčku, jaké změny a jak toho využít.

MUDr. Kateřina CAJTHAMLOVÁ, dietoložka
--------------------
Všem vám přeji moc zdraví a nikdy není pozdě začít se zdravým životním stylem. Na shledanou.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je firma NEWTON Media a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.