Muzeum Karla Zemana v Praze má atmosféru jeho slavných filmů. A vy si v nich můžete zahrát

22. leden 2020

Pokud máte rádi filmy Karla Zemana, můžete si při návštěvě Prahy dopřát nevšední zážitek. Když projdete přes Karlův most směrem od Křižovnického náměstí na Malou Stranu a seběhnete na konci mostu na levé straně po schodech, ocitnete se na Saském dvoře. Pár kroků od muzea jednoho z našich nejznámějších filmových výtvarníků a režisérů 20. století.

Na létajícím stroji se proletíte nad krajinou, až vám budou vlát vlasy. Zkusíte řídit ponorku z Vynálezu zkázy. V potápěčské helmě se zaposloucháte do zvuků moře. A možná během vaší návštěvy vznikne unikátní, dosud neznámá verze scény z filmu Karla Zemana, hrdinou které se stanete právě vy. Díky moderním technologiím se totiž můžete takzvaně naklíčovat do některého z jeho slavných filmů.

V Muzeu Karla Zemana, filmového režiséra, výtvarníka, loutkáře, animátora a reklamního grafika, si můžete prohlédnout a víceméně i osahat celoživotní dílo tohoto světově uznávaného tvůrce. A zblízka poznat triky, kterými proslavil českou kinematografii.

U periskopu ponorky

Od prvních animací a loutkových filmů až po díla z jeho posledního tvůrčího období, vše uvidíte v jednotlivých filmových scénách a malých ateliérech, kterými budete procházet. Podstatná část expozice je věnovaná nejzásadnějším Zemanovým filmům: Cestě do pravěku, Vynálezu zkázy a Baronu Prášilovi.

A v muzeu si můžete i hrát. Na vlastních fotoaparátech nebo telefonech si můžete vyzkoušet trikové postupy, které Karel Zeman ve svých filmech používal. Jednoduše řečeno, v tomto muzeu je focení a filmování doporučeno.

Prohlédnete si originální loutky i dosud nepublikované fotografie a další dokumentární materiály ze života a díla filmového vizionáře. Muzeum pořádá také workshopy a příměstské tábory, kde si děti natočí vlastní animovaný film, nebo kroužky animace a trikové tvorby pro děti.

Muzeum má tu pravou atmosféru Zemanových filmů

Spoluzakladatelkou muzea je dcera Karla Zemana, Ludmila, která poskytla velkou část archivních materiálů. Provozovatelé muzea vydávají postupně filmy Karla Zemana na DVD. A dali si nelehký úkol, Zemanovy filmy postupně, políčko po políčku, digitálně restaurují.

Návštěvu muzea prý doporučuje i režisér Tim Burton, který natočil filmy jako Alenka v říši divů, Karlík a továrna na čokoládu či Střihoruký Edward, nebo režisér a výtvarník, člen skupiny Monty Python Terry Gilliam, kteří se tvorbou našeho slavného umělce nechali inspirovat a byli jím okouzleni. Muzeum Karla Zemana je otevřené denně od 10 do 19 hodin.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.