Muzeum kolektivizace ve Voticích připomíná silné příběhy stovek zemědělců. Výslechy probíhaly ve votickém klášteře

16. listopad 2018 06:23

Stovky výslechů, zničený životů i rodin... tak se dotkla zemědělců na Voticku násilná kolektivizace v padesátých letech minulého století. Také to  připomíná nové muzeum ve Voticích, které se otevře pro veřejnost právě dnes.

 Ojedinělé muzeum kolektivizace Ve Voticích popisuje násilnou kolektivizaci v padesátých letech, která byla právě na Voticku podle Ústavu pro výzkum totalitních režimů nejsilnější a nejkrvavější. Dotkla se dvou set zemědělců, jejich rodin i přátel. Výslechy a přesvědčování ke vstupu do družstva se odehrávaly právě ve votickém klášteře.

Muzeum kolektivizace ve Voticích

Návštěvníci uvidí například vyšetřovnu, kam se vyšetřovaní sedláci dostali. „ Leželi na zemi, aby se vzájemně neviděli. Na očích měli svářečské brýle,“ popisuje historička Jana Zelenková.

„Celkem 192 zemědělců bylo perzekvováno, z toho bylo 34 odsouzeno na souhrnný trest 133 let a 5 měsíců vezení, jedenkrát to bylo doživotí, 55 zemědělcům byl zkonfiskován majetek. V tom není zahrnutí tzv. Případ Slepička, kde bylo odsouzeno 36 osob,“ říká historik Václav Šustr a spoluautor publikace Ve jménu šťastných zítřků – kolektivizace na Voticku.

Muzeum kolektivizace ve Voticích

Muzeum se opírá také o vzpomínky pamětníků, resp. jejich potomků. „Nás třeba překvapilo, jak probíhalo násilné vystěhování soukromě hospodařících zemědělců V Martinicích, Bučovicích a Nezdicích….. Jsou to opravu silné příběhy,“ dodává autorka muzea Jana Špačková.

Spustit audio