Muzeum ošetřovatelství v Opavě ukazuje, jak a čím se v minulosti léčilo

12. červen 2014
Česko – země neznámá

Skalpely, kostní vrtačky, injekční stříkačky, defibrilátory nebo také nitě z ovčích střívek a sada jehel s dávno prošlým datem spotřeby. To vše najdete na operačním sále Muzea ošetřovatelství v Opavě, které návštěvníky zasvěcuje do historie a tajů práce lékařů, ošetřovatelů a zdravotních sester.

Nejstarší exponáty tady pamatují ještě Rakousko-Uhersko, a tak vystavené přístroje, pomůcky a zdravotnický materiál působí ve srovnání s těmi dnešními jako starožitnosti. Nápad založit Muzeum ošetřovatelství se před časem zrodil v hlavě Lenky Hankové, dlouholeté zdravotní sestry, dnes náměstkyně ošetřovatelské péče a ombudsmanky Slezské nemocnice v Opavě.

„Práce zdravotní sestry je nepostradatelná napříč všemi medicínskými obory, od vyšetření pacienta až po následnou péči. V životě člověka vlastně od jeho narození až po stáří. Návštěvníky tady, aniž by se museli stresovat z vlastní bolesti nebo nemoci, zavedeme do lékařské ordinace, nemocničního pokoje i na operační sál,“ říká Lenka Hanková.

Muzeum ošetřovatelství nabízí autentickou podívanou se stovkami dochovaných předmětů, které kdysi lidem sloužily. „K nejstarším patří takzvaná Schimmelbushova maska, která se používala k anestezii. Sestra ji držela u hlavy pacienta a přikapávala do ní éter,“ popisuje Lenka Hanková.

Muzeum ošetřovatelství v Opavě

Expozici doplňují také figuríny pacientů i zdravotnického personálu. Návštěvníci si tak mimo jiné mohou prohlédnout sestřičku oděnou do dnes už nepoužívaných stejnokrojů, jejichž součástí bývaly i nepohodlné velké bílé naškrobené čepce.

autor: čan
Spustit audio