Muzeum umění a designu v Benešově se po rekonstrukci otevře veřejnosti. Kromě výstav tu je i čítárna

18. září 2018 07:08

Rok a půl trvala přestavba, úklid a uspořádání depozitářů v Muzeu umění a designu v Benešově. Dnes se muzeum otevírá a nově nabízí větší výstavní prostory a představí svá nejvzácnější díla. Během oprav taky muselo napravit nedostatky, které před časem zjistila kontrola z ministerstva kultury.

„Po vstupu do budovy přijde návštěvník do nových prostor. Je tu čítárna, kde je k dispozici zhruba 1500 svazků z oblasti umění, architektury a designu.  A čítárna je průchozí na malý dvorek, kde představujeme komorní expozici plastiky 20. století,“ říká ředitelka muzea Lenka Škvorová.

Budova Muzea umění a designu v Benešově byla postavena v letech 1904-1905. Secesní dům původně sloužil jako Okresní hospodářská záložna

„Nejvýznamnější, co ve sbírkách máme, je dar historika umění Jiřího Šetlíka,“ dodává ředitelka.

K budově Muzea umění a designu v Benešově přiléhá krásný dvorek. Najdete na něm díla současných sochařů

Ministerská kontrola, která v muzeu před časem proběhla, našla některé nedostatky. „Byla to pochybení administrativního charakteru, ale také pochybení v rámci uložení sbírek. My jsme vybudovali profesionální depozitář mimo hlavní budovu, kam jsme sbírky převezli,“ potvrdila ředitelka.  Muzeum podle jejích slov také odstranilo chyby v evidenci sbírek, takže z původně avizované velké pokuty nakonec zaplatilo jen 16 tisíc korun.   

Spustit audio