Muzeum v Mnichově Hradišti ukazuje život řemeslníků. Z oken zámku se čas od času ozývá pila i bouchání kladívka

23. červenec 2022 22:14

Staré archeologické nálezy i zajímavé exponáty historické lékárny patří k dlouhodobým expozicím mnichovohradišťského muzea. Nově tu uslyšíte klepání kladívka a řezání pilky. 

Výstava v prostorách městského muzea návštěvníky přenese do dávných časů. Ukazuje práci mnoha řemeslníků, kteří žili v Mnichově Hradišti. Lidé se seznámí s prací kováře, řezníka, pekaře, cukráře, kominíka, tesaře, ale také koláře nebo bednáře. Vystaveny jsou unikátní 200 let staré zrestaurované prapory místních cechů a jejich pečetidla.

Děti zjistí, k čemu se používala zlodějka a jakému nástroji se říkalo fanka. Zajímavé jsou i vývěsní štíty, historické cedule a reklamní poutače, dobové fotografie nebo součásti oblečení. Výstava mapuje místní řemeslníky a ukazuje, kde měl před sto lety svou živnost oblíbený řezník, kam se chodilo opravovat nářadí nebo jak vypadal chladící pult na zmrzlinu.

Největším lákadlem byla ale sobotní truhlářská dílnička. Pod vedením členů místní Jednoty bratrské si mohly děti vlastnoručně vyrobit ptačí budku. Naučily se tak pracovat s pilkou, kladívkem a akumulátorovým šroubovákem.

Výstava „Ten umí to, a ten zas tohle…“ v Muzeu města Mnichovo Hradiště potrvá od úterý do neděle až do konce prázdnin. Další truhlářská dílna se chystá na 20.srpna.

Spustit audio