Muzeum Vladimíra Menšíka v Ivančicích vystavuje hercův oblek, fotky z filmů i karikatury

19. březen 2014
Česko – země neznámá

Oba nejslavnější rodáci z jihomoravských Ivančic mají ve městě své stálé expozice – malíř Alfons Mucha i herec Vladimír Menšík. Obě se nacházejí v historické budově ivančické Staré radnice. Vladimíru Menšíkovi patří prostory v přízemí.

V první části si návštěvníci mohou prohlédnout zejména nepřeberné množství fotografií z různých Menšíkových filmů či televizních vystoupení. „Připomínáme tu jeho slavné komediální role, ale i filmy, ve kterých ztvárnil vážné postavy,“ upřesnil ředitel ivančického Kulturního a informačního centra Aleš Tureček.

Druhou část expozice zaplnily především osobní věci Vladimíra Menšíka, například jeho oblek anebo školní vysvědčení. Na stěnách je k vidění řada kreseb, které vytvořil právě slavný herec. „Málokdo ví, že Vladimír Menšík byl výborný kreslíř a karikaturista. I mně kdysi jako dítěti do památníku jednu nakreslil,“ vzpomíná ředitel.

Expozici Vladimíra Menšíka otevřeli v Ivančicích v roce 1999 u příležitosti tehdejších nedožitých 70. narozenin slavného rodáka. Letos na podzim se tu chystají připomenout, že tomu bude už 85 let, co se Vladimír Menšík narodil. Chystají i promítání filmů a divadelních představení.

autor: hon
Spustit audio