Muzeum výroby dřevěných hraček v Jiřetíně pod Bukovou přibližuje i vznik legendárního Krtečka

21. červen 2020

Na rozhraní obcí Albrechtice v Jizerských horách, Horní Tanvald a Jiřetín pod Bukovou založil roku 1908 Johann Schowanek továrnu na výrobu dřevěného zboží. Zpočátku šlo hlavně o dřevěné perle, knoflíky a další soustružené výrobky. Ve 20. letech 20. století se výrobní program rozšířil o dřevěné hračky, které postupně získaly světový ohlas. 

Původní továrna Schowanek po znárodnění nesla jméno TOFA Albrechtice a po privatizaci DETOA Albrechtice. Celou dobu přitom vyráběla a dodnes vyrábí dřevěné hračky, od roku 2004 i Krtečka a jeho přátele.

Pozemek s blízkostí železnice a řeky, tedy dopravy a energie, uchvátil továrníka Schowanka, který v malé horské obci vybudoval mohutný průmyslový závod. Už v roce 1913 zaměstnával 400 dělníků v továrně a 300 domácích dělníků. Továrna se rozšiřovala až do roku 1935, kterému odpovídá současná podoba.

Dřevěné hračky jako figurky na halmu, kameny pro dámu a domino se ve své době vyznačovaly vysokou řemeslnou i uměleckou úrovní. V době světové odbytové krize činil podíl výroby hraček 60 procent celkové produkce. A roku 1932 přišel hit jménem JO-JO. Válečná doba se projevila i tady. Továrna v té době musela produkovat bedny na munici, makety letadel, lodí, obrněných vozů i díly do skutečných letadel.

Historické hračky

Po druhé světové válce byla továrna znárodněna a dostala jméno TOFA, což je zkratka anglického Toy Factory (továrna na hračky). Výroba tradičních dřevěných hraček se udržela dál, rodily se nové, včetně symbolu značky - Tofáčka a o něco později i Tofinky. Po privatizaci továrnu získal Jaroslav Zeman, někdejší zaměstnanec, který nechtěl, aby tradice výroby hraček vonících dřevem skončila.

Výroba zůstala, navázala na vyhlášenou kvalitu, skvělým tahem bylo zařazení dřevěného Krtečka a dalších figurek do výrobního programu a také zřízení muzea, které je především exkurzí do výroby. Zájemci na vlastní oči vidí, jak hračky vznikají, navštíví i krtečkovu porodnici.

Krteček a další dřevěné hračky jsou samozřejmě k mání v podnikové prodejně. Tam je možné koupit i pytlíčky s různými dílky a děti si v kreativních dílničkách mohou vyrobit hračku podle vlastní fantazie. Muzeum výroby dřevěných hraček je otevřené od úterý do pátku od 8:30 do 16 hodin a v sobotu od 10 do 16 hodin. Exkurze trvá zhruba hodinu a poslední prohlídka začíná ve 14 hodin.

Spustit audio