Mýdla z DobroDíla potěší kvalitou i nápaditým obalem

17. říjen 2021

Ručně vyráběná mýdla mohou potěšit jako dárek, ale jejich výroba může především pomoci. Společnost DobroDílo v Králově Dvoře už dva roky zaměstnává lidi s mentálním postižením, kteří měli problém s uplatněním na trhu práce. Jejich ručně vyráběná mýdla jsou certifikovaná a potěší kvalitou i krásným obalem.

V roce 2018 začala berounská nezisková organizace Dobromysl jako poskytovatel sociálních služeb řešit dlouholetý problém s nedostatkem zaměstnavatelů pro své klienty s mentálním a kombinovaným postižením. Mnozí sice prošli programem sociálně terapeutických dílen, ale na trhu práce se nemohli uplatnit.

A tak vznikl nápad – klienty Dobromysly přímo zaměstnat v nově vzniklé společnosti DobroDílo. Díky úzké spolupráci klienti Dobromysle dochází na stáže do DobroDíla a připravují se na své zaměstnání. Celkem 11 zaměstnanců tu pracuje na částečný úvazek a během pracovního týdne se postupně prostřídají. Ke dvěma zaměstnancům s mentálním postižením je při výrobě vždy přidělena i asistentka, která dohlíží na správný postup.

Jedenáct zaměstnanců - jedenáct vůní mýdel

Na začátku výroby je nutné nakrájet mýdlovou hmotu, aby se rychleji rozvařila

Ostatně pečlivost je tu na místě. DobroDílo totiž ručně vyrábí 11 druhů luxusních ručně vyráběných mýdel, která jsou certifikovaná a mají originální recepturu. Obsahují glycerin pro jemnou péči a hydrataci a jednotlivé vůně se získávají přidáním různých přírodních přísad.

Mýdla jsou tak kosmeticky schváleným výrobkem, který neobsahuje konzervanty ani parabeny. Při výrobě je proto na místě velká pečlivost a různé přídavné ingredience se musí přesně odměřovat podle dané receptury. Malé skupiny zaměstnanců mají přesně rozdělené úkoly od krájení mýdlové hmoty až po vaření i rozlévání do různých forem.

Luxusní mýdla, která upoutají svým krásným obalem

Na mýdla je ale také doslova radost pohledět. Velký důraz je tu totiž kladen i na samotné balení. Všichni zaměstnanci se nyní učí pracovat s novým strojem, který mýdla zabalí do celofánu, takže jsou trvanlivější a nepoškodí se. Myslí se tu i na detaily – nechybí různé okrasné papírové doplňky obalů i stuhy.

Obalům mýdel je věnována velká pozornost

Nejoblíbenější jsou svatební mýdla ve tvaru srdíček zavěšených na provázku. Je to milá pozornost pro každého svatebního hosta. Výběr mýdel je volně k dispozici na e-shopu DobroDíla a nákupem uděláte radost nejen sobě a svým přátelům, ale především všem zaměstnancům, kteří si výrobou mýdel vydělávají. Za necelé tři roky působení se všem změnil život k lepšímu – v mýdlárně si našli přátele, mají příjemné zaměstnání a naučili si také vážit peněz, které si vydělají. Díky kapacitě pracovní i strojové je v plánu rozšíření výroby.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.