Mýdlo z kokosového oleje vypere prádlo a umyje nádobí. Zvládne ho i automatická pračka

Staré přísloví říká, že čistota je půl zdraví, a my musíme dodat, že bychom ji v žádném případě nezvládli bez mýdla.

I když už to pravé tuhé v našich koupelnách často nahrazují tekuté přípravky, stále své místo má. Dokonce i v pračce.

Kateřina Almqvist z Moravských Budějovic má čtyři děti. S manželem, který je původem Švéd, měli nejdříve Julinku, která měla od narození kožní problémy. „Začalo mě zajímat, co na ni patlám. Zjistila jsem, že není jiná šance než si kosmetiku vyrábět sama,“ říká paní Kateřina.

Začala tedy vařit mýdlo z kokosového oleje. „A to pomohlo strašně rychle,“ pochvaluje si. Ve druhém těhotenství se Kateřina nakazila cytomegalovirozou a Edvínek se narodil s poškozeným mozkem. Když se pak místo očekávaného třetího dítěte narodila dvojčata, měla rodina co dělat, aby péči zvládla.

Výroba mýdla umožňuje rodině zůstat doma s dětmi

Bylo třeba najít zdroj obživy, při kterém se oba rodiče budou moci věnovat dětem. Začali tedy vařit mýdlo ve velkém. Bylo třeba zajistit všechna oprávnění a upravit výrobnu podle předpisů.

Dnes mají Almqvistovi v sortimentu nejen mýdlo na praní, kterým je mimochodem možné i umývat nádobí, ale i mýdla pro různé typy kůže.

Kokosový olej dělá v mýdle pěnivost

Základem výroby mýdla je od nepaměti tuk a louh. Naši předkové ho vařili z popela a hovězího loje. Almqvistovi používají hydroxid sodný a tuky podle druhu mýdla. „Kokosový olej je v tom mýdle, kterým pereme oblečení nebo myjeme nádobí. To je jediný olej, který udělá tu pěnivost,“ vysvětluje Kateřina, a dodává, že každý olej je možné zmýdelnit, každý má pak ale jiné vlastnosti.

V jemném mýdle pro miminka je tak jen velmi malé procento kokosového oleje, a pak je v něm například bambucké máslo. Vůni a další vlastnosti mýdlům dodávají esenciální oleje. Kateřina si také ráda hraje s barvami. „Snažíme se, aby to bylo hezké na pohled,“ dodává s úsměvem.

K mýdlu se do pračky přidává soda a perkarbonát

Zajímavé je, že prací mýdlo, které se před praním strouhá, je vhodné i pro automatické pračky. „Dává se přímo do bubnu, musí se přidat prací soda a perkarbonát,“ říká s tím, že obavy dát mýdlo do pračky měla i její maminka.

Pravda je ale taková, že se mýdlo vždy dobře rozpustí, pokud není v pračce prádla hodně. „Je také třeba se o pračku starat,“ dodává Kateřina Almqvist s tím, že jednou za čas pustí pračku bez prádla a přidá do ní sodu a pak kyselinu citronovou.