Myslivci naháněli divočáky kolem poděbradských jezer, kde škodí. Dvě selata zastřelili

23. říjen 2022 16:12

Myslivci v neděli naháněli přemnožená divoká prasata. O snížení jejich počtu v okolí tamních jezer je požádalo město Poděbrady. Chce tak zabránit škodám, která zvířata každoročně udělají.

Naháňka skončila kolem nedělní 11té hodiny, kdy myslivci se psy obešli všechna zákoutí, kde by se prasata mohla ukrývat. Po tu dobu byli obyvatelé upozorněni, aby do míst kolem jezer nechodili. 

Myslivci od začátku avizovali, že bude úspěch, když se jim podaří ulovit aspoň jedno prase. Zvířata tu jsou totiž zvyklá na hluk i na lidi, navíc jsou velmi inteligentní a mají v okolí jezer dostatek míst, kde se ukrýt. Nakonec se myslivcům podařilo vyplašit bachyni s pěti selaty a dvě z nich zastřelit. 

Situace by se nyní měla zlepšit, protože zvířata budou po určitou dobu obezřetnější a držet se stranou. Pro lepší účinek by se ale naháňka musela opakovat každoročně a ve větším rozsahu. To by znamenalo uzavření areálu na několik dnů a zapojení několika mysliveckých sdružení naráz, aby lovci měli větší šanci prostor obestoupit a výrazněji snížit počty přemnožených divočáků.

Divoká prasata si oblast kolem poděbradských jezer oblíbila především kvůli množství potravy, kterou tu mohou najít. Kvůli ní ale podhrabávají ploty a rozrývají břehy. Město přitom v posledních letech investovalo do modernizace jezera přes 10 milionů korun, škoda, kterou zvířata způsobí, jdou ročně do dvouset tisíc. 

autor: Zuzana Roudnická
Spustit audio