Myslivec

17. září 2004

Nastává čas podzimních honů, a tak je možná docela dobrá příležitost probrat jazykovou záhadu, s níž se každý z nás setkal nejpozději v okamžiku, kdy se učil vyňatá, vybraná, dnes se tomu snad správně říká vyjmenovaná slova po m. Kromě mýta, myši a Litomyšle mezi ta slova patří sloveso myslet a podstatné jméno myslivec. Když jsme se to dověděli, byli jsme současně upozorněni na to, že ta dvě slova jsou příbuzná, že myslivec je od myslet. Popovídáme si dnes o této nepochopitelnosti. A také o tom, jak přišlo, že do příbuzenstva patří další na pohled významově zcela odlišné slovo, totiž podstatné jméno průmysl.

Slovo myslivec ve významu lovec, střelec, eventuálně zaměstnanec lesní správy, existuje jen v češtině a v polštině. V žádném jiném jazyce se lesní lov s myšlením nespojuje. Ano, opravdu jde o myšlení. Lingvista Josef Zubatý se na počátku 20. století domníval a v rozsáhlé stati dokazoval, že tu šlo o mysl v dnes už zapomenutém, ale možná původním významu. Myslivý prý také znamenalo chtivý, horlivý. Myslivec byl ten, kdo náruživě, horlivě, chtivě lovil zvěř. Dnes se ale tento výklad nepřijímá, přiznám se, že jsem nikde nedočetl proč. V současných etymologických slovnících se říká, že jde o myšlení ve významu, který běžně známe. Že myslivec byl ten, kdo v dobách, kdy neexistovaly střelné zbraně, musel, jak píše Václav Machek ?vymýšleti rozličné pasti, lapačky, stavěti sítě, samostříly, věšeti udice vložené do návnady, klásti smyčky a klevy?. Přiznám se, že starší Zubatého vysvětlení mi připadá logičtější, ale nejsem odborník.

Michal Novotný

O průmyslu už jen stručně. Tohle slovo do češtiny zavedli obrozenci. Nelíbilo se jim francouzské industrie, a tak z ruského promysel udělali promysl, což se později změnila na dnešní průmysl. Ruské slovo označovalo řemeslo a drobnou výrobu a vzniklo zde jako pojmenování promyšleného využívání lidské práce. Řemeslná a pak průmyslová práce není jen tupé využívání lidské síly, velkou roli zde hraje myšlení, rozmysl, důmysl, myšlenky, které mají nějaký smysl.

Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz.

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.