Mýtský rybník ve Slavkovském lese je plný rašeliny. Ve středověku pomáhal splavovat dřevo

4. říjen 2018
Česko – země neznámá

V chráněné krajinné oblasti Slavkovský les v západních Čechách je stále co objevovat. Například Mýtský rybník - severskou divočinu, obklopenou hustými lesy. Rašelinou zbarvená vodní nádrž přitom pochází už ze středověku. K čemu tehdy sloužila, když ne k chovu ryb?

Společně s dalšími vodními nádržemi v okolí Kladské sloužil Mýtský rybník jako zásobárna vody unikátního středověkého vodního kanálu. Pomocí něj se dopravovalo stavební dřevo do dolů u Krásna na Sokolovsku. Napájel totiž vodou Dlouhou stoku. Ta měří celkem 24 kilometrů a pochází z 16. století. Společně s Mýtským rybníkem napájelo stoku vodou ještě devět dalších rybníků.

Dnes už se kanálem dřevo neplaví. Podle Jindřicha Horáčka ze Správy chráněné krajinné oblasti Slavkovský les je tady ale báječné koupání. Rašelinná voda prý působí blahodárně na celý lidský organismus.

Mýtský nebo také Nový rybník najdeme nedaleko návštěvnického centra Slavkovského lesa na Kladské. Temnou hladinu zbarvují rašeliny, které sem vyplavují malé potůčky z okolních kopců a náhorních planin. Severskou scenérii dokreslují smrky a břízy.

Mýtský rybník prošel nedávno rozsáhlou rekonstrukcí. Opravena byla hlavně hráz. Jinak nádrž i její okolí působí zcela přirozeně. Jako by ji ani nestvořili lidé. Rybník, což ale není přesné označení, protože se tu nikdy ryby nechovaly, vznikl už před více než 400 lety.

autor: Pavel Halla
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.