Na Bílou sobotu se uklízelo a bílilo. Na Kolínsku se chlapci vydávali na obchůzku s Jidášem

16. duben 2022

Bílá sobota byla posledním postním dnem. Vše se chystalo na slavnost Vzkříšení. Už od Zeleného čtvrtka po vsi chodili chlapci s řehtačkami, aby nahradili vyzvánění zvonů, které odletěly do Říma.

Čtěte také

„S Bílou sobotou, ale v některých oblastech i s Velkým pátkem, byla spojená takzvaná obchůzka s Jidášem,“ vysvětluje ředitel Regionálního muzea v Kolíně Vladimír Ryšlink. „Jeden z chlapců byl převlečený za Jidáše. Měl na sobě dlouhý černý hábit a ostatní chlapci ho vedli na provaze.“ Skupinka koledníků obešla celou vesnici a všude něco dostali: vajíčka, mouku, mazance i drobné peníze.

V sobotu odpoledne už byla vesnice jako z cukru. Všude čisto a naklizeno. Všichni si chystali sváteční šaty na večerní slavnost Vzkříšení Páně.

„Většinou se ještě dodržoval půst, takže se nic moc nejedlo,“ vysvětluje Miroslava Jouzová z kouřimského skanzenu. „Pokud byl hospodář hodně hladový, tak dostal polévku.“ Hospodyně také upekla nádivku, která obsahovala devatero bylin. Sváteční večeře následovala až po návštěvě kostela.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.