Na čem si pochutnávají molice a jak proti nim bojovat

29. červen 2018

Molice je 1 a půl až 2 milimetry velký okřídlený hmyz, sající na rostlinách. Molice skleníková je pohromou těchto staveb. Pokud ji objevíte na balkonových rostlinách, přinesli jste si ji domů od prodejce. A molice vlaštovičníková poškozuje především zeleninu. Ve střední Evropě se ovšem vyskytuje také jako běžný parazit na bylinách. Jak proti molici zabojovat, poradí Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.

Molice skleníková dokáže parazitovat na mnoha rostlinách. Na těch balkonových, jako jsou petúnie, pelargonie, begonie, fuchsie. Napadnout může i papriky, okurky a další skleníkovou zeleninu. Zimu u nás nepřežije. Tedy pokud jste ji objevili na rostlinách vloni a letos zase, museli jste si ji přinést na jaře se sadbou z obchodu.

Molici vlaštovičníkovou mráz nespálí. Zimu u nás dokáže přečkat. Má ráda brukvovitou zeleninu – kedlubny, kapustu, zelí, květák. Zatímco molice skleníková dokáže květiny dost poničit, skoro je zlikvidovat, ta vlaštovičníková je svým způsobem jen estetickou záležitostí. Květák, zelí či kapusta jsou schované v listech, na kterých jsou takzvané černě, pupária molic, voskové výpotky molic, špína nalepená na medovici z povrchu pupárií. Ale když se tyto listy odříznou, objevíte čistou konzumní část. Pokud ovšem pěstujete třeba kadeřavou nebo růžičkovou kapustu, do té molicemi napadené se nebudete chtít zakousnout...

Proti molici skleníkové existuje biologický bojovník, například vosička Encarsia formosa, která včas nastěhovaná do skleníku dokáže populaci molice udržet v solidním stavu. Ale musí to být na začátku, kdy se objeví první kousky molice. Nasadíme-li vosičku až v době, kdy ve skleníku létá bílý mrak molic, je pozdě.

Rychle se s molicí vyrovnáme opakovaným užitím insekticidů proti savému hmyzu. U okrasných rostlin je to Careo, ve formě hnojivého granulátu nebo tyčinek, které působí dlouhou dobu, přes půdu. Stejnou aktivní látku, bez hnojiva, obsahuje přípravek Mospilan. Musí se použít opakovaně, zničí jen dospělce a některá stádia pupárií, vajíčkům a pupáriím před vylíhnutím neublíží.  

 

Spustit audio