Na Černém Mostě se otevřel nový parkovací dům. Je kapacitně největší v Praze

1. prosinec 2021

Nechat auto na okraji Prahy a dál do centra pokračovat metrem. To je možnost pro řidiče, kteří do hlavního města dojíždějí za prací nebo za kulturou. Dnes totiž začal na Černém Mostě fungovat nový parkovací dům. 

Parkovací dům Černý Most

Parkovací dům P+R na Černém Mostě nabízí přes 880 míst a jde o kapacitně největší stavbu krytého parkoviště na území Prahy. „Význačné je, že bude sloužit i LPG, CNG automobilům. Kvůli tomu se zde vlastně konstrukčně řešilo celé jedno patro tak, aby splňovalo požadavky hasičů. Což jsou speciální požadavky kvůli větrání, aby tu mohla tato auta parkovat,“ popisuje náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr z uskupení Praha Sobě.

Parkovací dům na Černém Mostě má vyčleněná místa pro automobily LPG, CNG

Speciálně vyčleněná místa jsou zde také pro handicapované, pro rodiny s dětmi, motorkáře a svoje stání tu najdou i cyklisté. Parkovací dům bude otevřený skoro celý den, zavře se jen mezi 1. a 4. hodinou ráno. A celý den parkování vyjde na 50 korun. Spojení se vstupem do metra zajišťuje pěší lávka a schody, takže lidem, kteří tu nechají auto, zabere cesta sem pár minut. Navíc se dostanou rovnou na nástupiště metra ve směru do centra Prahy.

Místostarosta Petr Hukal z Pirátů doufá, že nová parkovací místa budou mít pozitivní vliv i na dopravu v městské části: „My od toho očekáváme méně aut dojíždějících Středočechů v našich ulicích. Protože Praha 14 nemá v tuto chvíli zřízené zóny placeného stání, takže vlastně v našich ulicích není žádná regulace, která by byla funkční.“

P+R na Černém Mostě už je v provozu

Další možnosti parkování

Řidiči, kteří do metropole míří od Mladé Boleslavi nebo Hradce Králové, můžou nechat auta ještě u nedaleké zastávky metra Rajská zahrada. Tam nedávno vzniknul parkovací pás se zhruba 100 místy a dalších 20 je u otočky tramvají na Lehovci.

Praha plánuje ve výstavbě parkovišť pokračovat, podle náměstka Scheinherra je časově nejblíž P+R v Hostivaři a na Opatově. V příštím roce by prý mohlo město získat stavební povolení. Naopak parkovací dům Dědina na Ruzyni už letos povolení získal, ten bude ale sloužit jen rezidentům. Jeden z největších parkovacích domů se pak připravuje na Zličíně. Otevírají se i menší záchytná parkoviště, do konce roku by mělo začít fungovat třeba to u nádraží v Hostivaři se zhruba 70 místy.

Záchytná parkoviště typu P+R (park + ride) „zaparkuj a jeď“ jsou umístěná v blízkosti městské hromadné dopravy a jsou provozována ve vazbě na následné použití městské hromadné dopravy.

V současné době jsou parkoviště P+R umístěna u metra v lokalitách Skalka, Zličín, Nové Butovice, Kotlářka, Chodov, Opatov, Ládví, Letňany, Rajská zahrada, Černý Most, Troja, Nádraží Holešovice, Kongresové centrum a Depo Hostivař. Další parkoviště P+R – Radotín a Běchovice – jsou navázána na vlakové spoje.

autoři: Kristýna Vašíčková ,
Spustit audio