Na derby pražských S+S budou dohlížet stovky policistů. Budou sledovat i odpolední cestu fanoušků Prahou

3. listopad 2018 14:36

Fotbalisté Sparty a Slavie v neděli nastoupí v Praze k 290. derby klubů, které mají v této sezoně problémy se svými příznivci. Sparta řešila jejich vniknutí na hřiště v srpnovém předkole Evropské ligy proti Subotici, Slavii naopak zaměstnává čerstvá kauza z dánské Kodaně.

Podle informací ze Slavie stále zůstává po výtržnostech v Dánsku několik jejích fanoušků ve vazbě. „Věc je předmětem vyšetřování dánské policie, která komunikuje s českou a sdílí informace. Doteď probíhá analýza kamerového systému a věc ještě není ve fázi, kdy bychom mohli my jako Slavia ukázat na problémové fanoušky a říct ‚Ty na derby nepůjdeš‘,“ říká Radiožurnálu mluvčí Slavie Michal Býček.

Z fanoušků, za které musí platit pokuty a má zakázaný výjezd na příští duel Evropské ligy do Bordeaux, klub zrovna nadšený není. Ale mluvčího těší vlna kritiky, která se na výtržníky snesla od ostatních příznivců sešívaných.

„Už na našem ligovém utkání s Duklou, které následovalo po zápase v Kodani, jsme zaznamenali viditelnou absenci některých jedinců v kotli. Domníváme se, že ti, kteří mají máslo na hlavě, to vědí a při vědomí nového kamerového systému, který Sparta prezentovala, jejich účast na derby neočekáváme,“ říká Býček.

Sparta slavistický sektor na Letné neřeší, stará se o zbytek stadionu a to, aby se po třech venkovních porážkách v řadě neopakovala letní frustrace z Evropské ligy, po které vběhlo několik fanoušků na hřiště.

„Naše komunikace směrem k fanouškům, neprobíhá v časových úsecích, je to kontinuální proces,“ připomíná mluvčí Sparty Ondřej Kasík, že Sparta nebude mít se svými fanoušky žádné speciální sezení, ale bude spíš doufat, že si předchozí domluvy budou pamatovat.

Kdyby ne, budou hlavně před stadionem připraveny stovky policistů. „Policisté budou už v průběhu dne monitorovat pohyb fanoušků obou celků na území metropole a zajišťovat jejich doprovod ke stadionu,“ říká mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Připomíná, že fanoušci Slavie plánují pochod na Letnou. „Bude okolo 14. hodiny přes Náměstí Republiky, Revoluční, Štefánikův most, Letenský tunel a Korunovační až na stadion,“ vypočítává policista trasu přesunu. 290. derby pražských S odehraje v neděli od pěti na stadionu Sparty na Letné.

Spustit audio