Na dno zatopeného lomu Borek na Vysočině umístili potápěči kloubový autobus i sochu víly

8. srpen 2023

Na pomezí Vysočiny, Středočeského a Pardubického kraje je zatopený lom, který se jmenuje Borek. Barva hladiny křišťálově čisté vody snese srovnání se slavnými Plitvickými jezery a okolí lomu, zejména přírodní rezervace Borecká skalka, potěší každé oko. To největší překvapení se ale skrývá pod hladinou.

Lom Borek má rozlohu asi dva a půl hektaru a kdysi se v něm těžil hadec. Tento tmavý kámen je tu dodnes vidět na každém kroku a může i za nádherné zbarvení vody. „Je tady hloubka kolem třiceti metrů, maximální hloubka je třicet pět metrů, v místě, kde bylo čerpadlo,“ říká Radek Houfek, který v lomu provozuje potápěčské středisko. Potápěči tam mají kvalitní zázemí. A nejen to. Pod hladinou na ně čeká řada zajímavých atrakcí.

Existuje dokonce i mapa, podle které potápěči postupují od jedné ke druhé atrakci. Nejznámější je zřejmě kloubový autobus, umístěný v hloubce třiceti metrů. „Je tam maďarský Ikarus,“ upřesňuje Radek Houfek s tím, že je to atrakce poměrně nebezpečná pro nezkušené potápěče. „Cvičí tady třeba jeskyňáři,“ dodává.

Z dalších předmětů na dně lomu je možné jmenovat například automobil Wartburg, se kterým často cvičí hasiči, makety dvou ponorek, ale i plovoucí mina ukotvená řetězem ke dnu. Radek Houfek do lomu umístil i dárek, který od potápěčů dostal k narozeninám. Je to socha víly. „Je na místě, které není ničím označené. Kdo ji najde, má to jako odměnu,“ říká s úsměvem.

Lom Borek je ale atraktivní i pro nepotápěče. Přírodní památka Borecká skalka skrývá takové poklady, jako je vzácná kapradina sleziník hadcový. Zvlášť za slunečného počasí je krásný pohled na tyrkysově zbarvenou hladinu vody v lomu, ve které se odrážejí okolní kolmé skály. „Ta voda je ale krásně čistá i na dně,“ dodává Radek Houfek.

Lom je samozřejmě osazený rybami. Jsou tu velcí kapři, okouni, ale i jeseteři, medúzky a raci. V jedné části lomu je i zatopený les a proplouvat mezi stromy a pozorovat vodní živočichy je prý neskutečná nádhera.

Potápět se v lomu může každý, kdo má patřičné oprávnění. Je ale stále více lidí - laiků, kteří například dostanou potápění jako dárek. I na ty jsou na Borku připravení. „Já je v rychlosti proškolím a pak je vezmu pod vodu a jsem tam s nimi,“ říká Radek Houfek.

V zatopeném lomu je zakázané rybaření a z bezpečnostních důvodů i plavání. Ale ono se úplně stačí kolem vody procházet a dívat se na příkré skály kolem.   

Spustit audio