Na dřevo barva nestačí. Ošetření proti plísním, houbám a broukům se rozhodně vyplatí

17. červenec 2021

Zvyšující se ceny dřeva, ale i jeho častější používání i ke stavebním účelům vede k otázkám, jak ho ochránit proti škůdcům, plísním či dřevokazným houbám. Většinou už nestačí pouhý nátěr či lazura, a tak je nutné sáhnout ke specializovaným přípravkům.

Při výběru vhodné ochrany je nutné zvážit několik aspektů. Tím prvním je, zda chceme ochránit dřevo nové či dřevo, které už bylo použité. Jak nové, tak použité dřevo pak může nést známky napadení, například dřevokazným hmyzem či plísní.

V případě nového, zdravého dřeva, či dřeva sice už použitého, ale bez známek napadení, používáme prostředky pro preventivní ochranu dřeva. Stačí většinou jeden nátěr a životnost dřeva se významně prodlouží. Horší je to u napadeného dřeva. I zde můžeme použít jen jeden nátěr, zvolíme však přípravek vhodný k likvidaci škůdce, který dřevo napadl.

Larvy tesaříka ve starém dřevě způsobily jeho totální destrukci

Pro preventivní i cílenou ochranu můžeme použít například přípravky Lignofix, které se osvědčují jako dobrá volba v porovnání ceny a kvality.

Pokud potřebujeme ochránit větší množství dřeva, například před stavbou krovu, můžeme použít i levnější prostředky, jako je Dřevosan. I zde je dobré dřevo prohlédnout a v případě napadení hmyzem použít injekční stříkačku a prostředek vstříknou přímo do hmyzích dutin. I nátěr je lépe provést alespoň dvakrát, aby byla konstrukce lépe chráněna.

Nové krovy ošetřené chemickým přípravkem proti škůdcům

Vyhrávejte zahradní grily, zahradní nářadí, knihu Pochoutky z chaloupky a další ceny. Každý všední den v čase 9.45-10.00 v letním speciálu Chalupářské léto. Soutěžte a vyhrajte >>

Po aplikaci obou druhů přípravků je nutné je nechat zaschnout, a pak už můžeme se dřevem pracovat bez omezení. Dobrou zprávou je, že i po ošetření dřeva těmito chemickými pomocníky můžeme následně dřevo natírat třeba lazurami.

Spustit audio